Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Нико Хюлкенберг се връща в F1 с Хаас

Официално: Нико Хюлкенберг се връща в F1 с Хаас

2196
0
Нико Хюлкенберг
Нико Хюлкенберг; снимка: Хаас

Иван Тенчев, Абу Даби. Тимът на Хаас официално съобщи, че Нико Хюлкенберг ще кара за отбора през сезон 2023 заедно с Кевин Магнусен. 35-годишният немски пилот има 181 Гран при старта зад гърба си. Той бе резервен състезател на Астън Мартин през последните два сезона. Във Формула 1 е карал за Уилямс, Форс Индия, Заубер, Рено, Рейсинг Пойнт и Астън Мартин. Има спечелени 521 точки и полпозишън в Бразилия през 2010 г.

„Много съм доволен да приветствам Нико Хюлкенберг обратно във Формула 1 като титуляр“, коментира Гюнтер Щайнер.

„Опитът и знанията му са очевидни. Има почти 200 старта, репутация на бърз в квалификациите и стабилен в състезанията пилот. Тези качества в комбинация с опита на Кевин Магнусен ни дава солидна пилотска двойка, която вярваме, че ще ни помогне да постигнем напредък на грида.“

„Нико споделя нашата визия и ще е ключов играч заедно с останалата част от тима. Ще работим да надграждаме положените още миналата година основи, за да се върнем в борбата за точки.“

Самият Хюлкенберг каза, че е много щастлив да получи отново титулярно място във Формула 1

„Чувствам се като че ли никога не съм си тръгвал от спорта. Вълнувам се, че отново ще получа възможност да върша това, което обичам и искам да благодаря на Джийн Хаас и Гюнтер Щайнер за доверието. Предстои ни работа, за да се състезаваме по-добре с екипите в средата на колоната. Нямам търпение да се присъединя отново към битката“, каза още Хюлкенберг.

Немският пилот ще участва в теста на пистата Яс Марина след финалната надпревара за сезон 2022. Той ще кара настоящият болид на Хаас VF-22 заедно с резервния пилот на екипа Пиетро Фитипалди.

От Хаас обявиха раздялата си с Мик Шумахер малко преди официалното съобщение за връщането на Хюлкенберг. Щайнер заяви, че благодари на пилота за работата му с тима през последните две години

„Постиженията на Мик в малките формули са добре известни. Той продължи да расте и да се развива като пилот по времето си с Хаас и постигна първите си класирания в точките по-рано този сезон. Избираме да се разделим, но му желаем всичко добро в следващите стъпки в кариерата му“, добави шефът на Хаас.

Самият Мик Шумахер сподели, че е изключително разочарован от решението на Хаас.

„Не искам да крия факта, че съм много разочарован от решението относно моя договор. Въпреки това искам да благодаря на Хаас и Ферари за дадената ми възможност. Годините обща работа ми помогнаха да се стана по-добър и в техническо, и в лично отношение. Осъзнах колко много обичам този спорт – особено в трудните моменти. На моменти работата бе трудна, но постигнах стабилен прогрес, научих много и сега знам със сигурност, че заслужавам място във Формула 1. Не съм приключил. Отстъпленията само те правят по-силен“, коментира Мик Шумахер.