Начало Други Официално: Никола Цолов ще се състезава във Формула 3 и тази година

Официално: Никола Цолов ще се състезава във Формула 3 и тази година

1710
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Любомир Асенов/Lapbg

Никола Цолов ще се състезава във Формула 3 и тази година. Българският състезател започва втората си кампания в шампионата заедно с отбора на АРТ Гран при. Тази година Цолов се надява да направи крачка напред и да се бори редовно за точки.

Никола Цолов завърши дебютантската си кампания на 22-ро място в крайното класиране. 17-годишният пилот записа две класирания в зоната на точките през втората половина от сезон 2023 в F3. Цолов финишира седми в спринта на Спа. След това той бе девети в спринтовата надпревара на Монца. Така той събра актив от 6 точки. За съжаление, той не успя да разгърне пълния си потенциал в някои състезания, тъй като участва в някои инциденти. В основния старт на Спа грешен избор на гуми лиши българина от възможността да се бори за място в зоната на точките

Преди да се присъедини към Формула 3, Никола Цолов триумфира в победител в испанската F4, като печели шампионата през 2022 г. с огромна разлика спрямо останалите. Той натрупа рекордните 400 точки, като 13 победи в състезанията и още пет подиума по пътя си към титлата.

Преди втората си кампания във Формула 3 Цолов заяви, че няма търпение да започне да се състезава. Българинът имаше период на обучение през 2023-та, в който успя да се запознае с машините от Формула 3.

„Чувствам се като у дома си в АРТ Гран при, който е един от най-великите отбори в историята. Затова за мен е удоволствие да продължа с тях за втора година в F3“, сподели Никола Цолов.

„Познавам отбора, пистите, процедурите. Няма да ми се наложи да уча нищо ново, освен гумите. Зимните тестове показаха, че постоянно сме в челото на таблиците с времената. Основната цел ще бъде да сме в челото на всеки състезателен уикенд“, добави българският лъв.

Сезон 2024 във Формула 3 отново включва 10 кръга. Единственото ново трасе за Никола Цолов е това в Имола. Българинът трябваше да кара там миналата година, но в крайна сметка събитието бе отменено заради наводненията в Емилия Романя.

Директорът на АРТ Гран при Себастиан Филип добави, че отборът е видял подобрението на Цолов през 2023 г. Затова той е развълнуван да види как българинът ще се справи сега.

„Нико трябваше да направи огромна крачка напред, идвайки от испанската F4. Въпреки трудностите, с които се сблъска отборът през 2023 г., неговата решителност и съсредоточеност само се засилиха. Суровите резултати не бяха налице. Въпреки това видяхме, че огромният талант на Нико расте през целия сезон. Целият екип очаква с нетърпение да започне добре през 2024 г., за да можем заедно да постигнем резултати в съответствие с нашите амбиции и нашата работа“, каза ръководителят на АРТ Гран при.

Тази година Никола Цолов има нови съотборници- Кристиан Менсъл и Лорунс ван Хупер. Британецът започва втората си пълна кампания във Формула 3, подобно на Цолов. В същото време Ван Хупер идва от Формула Регионал Европа. Там той отново караше за АРТ Гран при.