Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли: Окон е много добър пилот. Наясно е какво върши; Фамен вече...

Гасли: Окон е много добър пилот. Наясно е какво върши; Фамен вече е говорил с Дуън за мястото на Естебан?

3080
0
Естебан Окон, Пиер Гасли
снимка: Спас Генев

Пиер Гасли бе категоричен след Гран при на Монако, че съотборникът му Естебан Окон трябва да промени поведението си на писта, тъй като след старта в Монте Карло бе ударен от съотборника си. Инцидентът между пилотите на Алпин бе показан, но дискусията бе съсредоточена върху страховитата катастрофа, вследствие на която болидът на Серхио Перес бе тотално потрошен и общо трима пилоти отпаднаха от надпреварата. След финала обаче бе обърнато внимание и на ситуацията във френския отбор.

„Един професионален пилот знае какво да прави и какво не, още повече, когато става дума за съотборника му. Той е добър състезател. Много добър пилот. Наясно е какво върши. Просто трябва да направи промяна“, заяви Гасли за Окон

„Аз бях шокиран, тъй като цялото нещо беше… нали разбирате, крайно излишно. Един отбор не бива никога да изпада в подобна ситуация със съотборници. Разочарован съм. Особено на фона на това, че преди състезанието имахме ясни инструкции какво да правим. Този, който бе по-напред в квалификацията, трябваше да получи предимство, а другият да помага по време на надпреварата със стратегията. За съжаление не стана.“

Гасли бе десети в квалификацията, а Окон – 11-ти.

„Определено трябва да обсъдим ситуацията. Не можем да си позволим подобни неща, особено в сезон като настоящия и да изтърваваме точки. В края на годината това може да има огромно значение. От една страна се радвам, че взех точка. От друга – едната колата бе счупена, а имахме потенциал за топ 10. Вместо това и двамата бяхме на милиметри от стената. 1200 души работят за нас. Скъсват си задника от бачкане, за да ни дадат възможно най-добрия болид. Сядат да гледат в неделя и изведнъж – това. Трябва да го обсъдим и да се справим по-добре“, каза още Гасли.

Шефът на Алпин в F1 Бруно Фамен каза в Монако, че ситуацията ще има последствия. В свой коментар по Скай Спортс F1 Тед Кравиц заяви, че последствията може да се реализират дори по-скоро, отколкото може би Окон смята.

„Естебан Окон едва не изхвърли съотборника си Пиер Гасли от състезанието. Беше наказан. Бруно Фамен му се накрещя. След това Фамен каза, че ще има последствия. Окон пусна туит, в който заяви, че „всичко е абсолютно по моя вина“, но от отбора дори не ни разрешиха да говорим с шефа им какви биха могли да са директните последствие за Естебан“, каза Кравиц.

„Ще спомена, че видях Фамен на покрива на моторхоума на Алпин. Извика резервния пилот на отбора Джак Дуън, за да говори с него. И говориха.“

„Не знам за какво. След като слезе обратно, Дуън си тръгна. Знам, че историята не е точно Уудърд, Бърнстайн и Уотъргейт, но това имам в момента. Означава ли това, че Фамен ще накаже Естебан Окон заради това, че е направил нещо, което изрично му е било забранено, като го извади от състезанието в Канада? Може би“, допълни репортерът на Скай.

По време на уикенда в Монте Карло се обсъждаше, че Окон води разговори с отбора на Хаас за договор.