Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Пиастри ще се състезава за Алпин от 2023 г.

Официално: Пиастри ще се състезава за Алпин от 2023 г.

1576
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри, снимка Алпин

Оскар Пиастри ще се състезава за Алпин от 2023 г. Австралиецът заменя Фернандо Алонсо, който напуска френския отбор в посока Астън Мартин. Така се слага край на слуховете, според които Пиастри може да премине в екипа на Макларън.

Пиастри е част от академията на Алпин от 2020 г. Оттогава той спечели поддържащите серии F3 и F2. Тази година младият австралиец е тестов и резервен пилот на френския отбор. 21-годишният състезател от Мелбърн най-накрая ще получи заслужено повишение и ще дебютира в най-високото ниво на моторните спортове.

„Като част от своето формиращо пътешествие във Формула 1, Оскар бе повишен в резервен пилот на отбора Алпин в началото на сезон 2022. Оттогава той преминава под крилото на ръководството на отбора и с неговата пълна финансова подкрепа интензивна и всеобхватна програма за обучение. Тя включва частни тестове на спечелилия състезание болид A521, състезателна подкрепа и симулаторни сесии, за да се подготви за следващата голяма стъпка в F1″, се казва в съобщение на френския отбор.“

Сега Алпин очаква с нетърпение следващия етап от кариерата му във Формула 1 заедно с Естебан Окон.“

„Оскар е ярък и рядък талант. Гордеем се, че го възпитахме и подкрепихме по трудните пътища на формулата за юноши. Благодарение на съвместната ни работа през последните четири години видяхме как той се развива и израства в пилот, който е повече от способен да направи крачка към F1. Като наш резервен пилот той се запозна с екипа на пистата. Също така той посети  фабриката и направи тестове, където показа зрялост, обещание и скорост. Така той си гарантира повишението до второто място заедно с Естебан. Вярваме, че заедно дуото ще ни даде приемствеността, от която се нуждаем, за да постигнем дългосрочната си цел да се борим за победи и шампионати“, сподели шефът на Алпин Отмар Шафнауер.