Начало MotoGP News Официално: Сузуки си тръгва от MotoGP след края на сезон 2022

Официално: Сузуки си тръгва от MotoGP след края на сезон 2022

598
0
Жоан Мир и Алекс Ринс, Сузуки
Жоан Мир и Алекс Ринс, снимка Сузуки

Сузуки си тръгва от MotoGP след края на сезон 2022. Японският производител получи разрешение от Дорна и ще напусне от световния шампионат по мотоциклетизъм веднага след финала на Гран при на Валенсия.

Сузуки изненада падока на MotoGP през май, когато обяви, че ще се оттегли от сериите в края на 2022 г. Това е само седем години след като се завърна в премиерния клас.

Японският производител спечели първата си световна титла от 20 години насам с Жоан Мир през 2020 г. Сузуки възстанови своя заводски отбор през сезон 2015 и взе първа победа при завръщането си през 2016 г. на Силвърстоун благодарение на Маверик Винялес.

Планът на Сузуки да напусне MotoGP се сблъска с препятствие, поставено от Дорна. Притежателят на търговските права в шампионата заяви, че японците не могат да си заминат без разрешение. Сегашното споразумение на марката беше до края на сезон 2026 и бе подписано по-рано тази година.

След проведени дискусии бе постигнато споразумение Сузуки да напусне MotoGP в края на годината. Японският производител също така прекрати заводското си участие в световния мото шампионат за издръжливост (EWC) в края на този сезон.

Сузуки реши да прекрати участието си в MotoGP и EWC, тъй като е необходимо да преразпредели ресурсите си за други инициативи за устойчивост, заяви в изявление президентът на марката Тошихиро Сузуки.

Състезанията с мотоциклети винаги са били предизвикателство за технологичните иновации, включително устойчивостта, и развитието на човешките ресурси.“

Това решение означава, че ще поемем предизвикателството да изградим нова мотоциклетна бизнес операция. Искаме да пренасочим технологичните възможности и човешките ресурси, които сме развили чрез дейностите по мотоциклетните състезания, към проучване на други пътища за устойчиво общество.“

„Ще продължа да правя всичко възможно, за да подкрепям Алекс Ринс, Жоан Мир, Team Suzuki Ecstar и Yoshimura SERT Motul. Желае те да се състезават конкурентно до края на сезона. Благодаря ви за подкрепата“, завърши президентът на Сузуки.

Решението на марката оставя без работа Жоан Мир и Алекс Ринс. Очаква се Мир да замени Пол Еспаргаро в заводския тим на Репсол Хонда, докато Ринс да премине в сателитния екип LCR Хонда. Испанецът ще бъде на мястото на Алекс Маркес, който отива в Грезини Дукати.