Начало MotoGP News Сузуки води дискусия с Дорна за напускане на MotoGP след края на...

Сузуки води дискусия с Дорна за напускане на MotoGP след края на 2022 г.

370
0
Сузуки MotoGP
снимка, Сузуки

Сузуки официално потвърди, че води дискусия с Дорна Спортс за напускане на MotoGP след края на сезон 2022. Миналата седмица бе разкрито, че ръководството на японския производител е събрало състезателния отбор на MotoGP и го е информирало за решението да се откаже от сериите в края на настоящата кампания.

Това решение на Сузуки дойде напълно неочаквано и остави отбора в шок. Компанията се завърна в кралския клас през 2015 г.

Във вторник Сузуки трябваше да публикува прессъобщение, в което да потвърди тази информация. Това а не се случи, вероятно в резултат на изявлението на Дорна. Според него, марката не може да се откаже от MotoGP по собствено желание.

Всички производители от настоящата стартова решетка са сключили договор с Дорна Спортс за участие в MotoGP до края на 2026 г. Шокиращото решение на Сузуки води до правни и икономически последици за марката и шампионата.

Малко преди старта на уикенда за Гран при на Франция, Сузуки публикува официално съобщение в сайта си. Японската марка потвърди, че финансовият натиск, причинен от пандемията от COVID-19, както и допълнителните затруднения от войната в Украйна, са я принудил да обсъжда с притежателят на търговките права възможността за отказване от MotoGP.

„Сузуки Мотор Корпорейшън обсъжда с Дорна възможността да прекрати участието си в MotoGP в края на 2022 г., се казва в изявлението.

За съжаление, настоящата икономическа ситуация и необходимостта да съсредоточи усилията си върху големите промени, пред които е изправен автомобилният свят през тези години, принуждават Сузуки да пренасочи разходи и човешки ресурси към разработването на нови технологии.“

Бихме искали да изразим най-дълбоката си благодарност към нашия отбор Suzuki Ecstar. В допълнение искаме да се отблагодарим на всички, които от години подкрепят мотоциклетните състезания на Сузуки. Също така искаме и да благодарим към всички фенове, които ни подкрепят с огромен ентусиазъм.“

Междувременно Дорна разкри, че има голям интерес от страна на независими отбори и официални фабрики да се присъединят към MotoGP на мястото на Сузуки. Наскоро екипът на Леопард Рейсинг заяви, че има желание да заеме мястото на японците на стартовата решетка в кралския клас. Екипът иска да изпълнява ролята на сателит на Априлия.

Преди това Сузуки се отказа от MotoGP в края на сезон 2011 г. Марката се състезава в най-високия клас  от 1974 г. Японците са е печелили шампионати с пилоти като Бари Шийн, Марко Лучинели, Франко Унчини, Кевин Шванц и Кени Робъртс младши.

В ерата на четиритактовите двигатели в MotoGP, Сузуки се радваше на една победа в Гран при преди излизането си от шампионата през 2011 г. То не предизвикано от последиците от финансовата криза, която настъпи през 2008 г.

След промяната на техническите MotoGP, въвеждането на специална електроника, както и с правилата за концесии, които имаха за цел да подпомогнат нови и изпитващи затруднения производители, Сузуки реши да се завърне в световния шампионат по мотоциклетизъм.

Първият успех на марката от Хамамацу дойде година по-късно. Тогава Маверик Винялес триумфира на пистата Силвърстоун. През 2020 г. Сузуки спечели титлата при пилотите благодарение на Жоан Мир. Испанецът спечели само една победа, но постоянството му през цялата съкратена кампания го постави на първо място в крайното класиране.

Решението на Сузуки да се откаже от MotoGP оставя неясно бъдещето на пилотите Алекс Ринс и Жоан Мир. Според последните слухове, Мир ще замени Пол Еспаргаро в екипа на Репсол Хонда през сезон 2023.