Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Васьор напуска Алфа Ромео/Заубер

Официално: Васьор напуска Алфа Ромео/Заубер

1006
0
Фредерик Васьор
Фредерик Васьор; снимка: Алфа Ромео

Тимът на Алфа Ромео и Заубер Моторспорт съобщи официално, че Фредерик Васьор напуска екипа от Хинвил през януари 2023 г. Очаква се французинът да отиде на мястото на Матия Биното във Ферари. Той изкара шест сезона начело на отбора, чиято база е в Швейцария.

„Подготвяйки се да приключа работата си в Алфа Ромео, поглеждам назад към шестте ни години заедно. Дължа много на всеки един човек в отбора – тези хора изправиха екипа на крака и го върнаха напред в колоната“, заяви Васьор

„Гордея се с общата ни работа и като отбор, и като компания. Гордея се с основата, която положихме за идващите след нас. Но най-много от всичко се гордея с хората, направили всичко това възможно. С времето с много от тях станахме приятели.“

„Винаги ще се чувствам като у дома си в този отбор. Ще се радвам за него, където и да отида. Научих много като CEO и шеф на тима. Знам, че Алфа Ромео ще продължи да укрепва и да върви напред“, допълни Васьор.

Председателят на борда на Заубер Холдинг Фин Раузинг заяви, че Васьор е изиграл вдъхновяваща роля в екипа от Хинвил.

„Той окуражаваше всеки един от нас да дава най-доброто от себе си. Подобряващите се резултати са доказателство за неговите качества и работата му. Васьор пръв повярва в проекта ни и оставя отбора в много по-силна позиция, отколкото бе, когато дойде. Сигурен съм, че говоря от името на всички, пожелавайки на Фред всичко хубаво в бъдеще“, каза още Раузинг.

Васьор оглави Заубер, който впоследствие стана Алфа Ромео в F1, от средата на 2017 г. Под негово ръководство отборът достигна до шесто място при конструкторите през сезон 2022. Самият Васьор има сериозен опит от малките формули. Заедно с Никола Тод създава АРТ Гран при през 2004 г. В продължение на година (2016-та) оглавяваше екип на Рено в F1, но напусна заради неразбирателство със Сирил Абитебул.