Начало Автомобили Официално: Ford продаде Land Rover и Jaguar

Официално: Ford продаде Land Rover и Jaguar

55
0

Ford финализираха в понеделник трансферирането на Land Rover и Jaguar към Tata Motors, след като още през март съобщи, че индийската компания ще бъде собственик на британските марки. Продажбата е кулминацията на решението на Ford от миналия август за третирането на Land Rover и Jaguar. Това пък е част от стратегията за ускоряване на плана за възход и фокусиране върху самата марка Ford.

Цялата сума, която бе платена от Tata за Jaguar и Land Rover бе около 2.3 милиарда долара. Ford ще допринесат с пенсии в размер на 600 милиона долара за служителите в Jaguar и Land Rover. Това означава, че в края на краищата американският концерн печели 1.7 милиарда долара.

Като част от цялото споразумение между Ford и Tata Motors американците ще продължат да осигуряват на Jaguar и Land Rover двигатели и серия други технологии, сред които и някои екологични решения.

Tata също така потвърдиха, че първоначалният изпълнителен директор на двете британски марки Дейвид Смит ще остане на този пост. Смит, който преди бе финансов директор, пое мястото, след като Джеф Пълайтс напусна същия този пост поради заболяване през април.