Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Косуърт ще снабдява Уилямс през следващата година

Официално: Косуърт ще снабдява Уилямс през следващата година

48
0

Косуърт ще снабдява екипа на Уилямс с двигатели през следващата година. Това стана ясно днес след официалното потвърждение от страна на двете фирми.

Дълго време се носеха слухове за преговорите, които никой нито отричаше, нито потвърждаваше. И двете фирми бяха изправени пред големи проблеми. От Уилямс се нуждаеха спешно от двигатели за догодина след като BMW закупиха Заубер. Баварците поеха ангажимент да снабдяват екипа на сър Франк и през следващия сезон, макар и срещу известно заплащане. След последните скандали между досегашните партньори обаче тази възможност ставаше все по-малко вероятна. Франк Уилямс проведе преговори с Хонда и Тойота, но вариантите за получаването на мотори от която и да е от двете фирми за 2006 г. бяха крайно комплицирани.

От своя страна Косуърт бяха една от фирмите производители на двигатели, чиято програма за двигателите V8 се намираше в най-напреднала фаза. На стендовете на компанията моторите, конструирани по регламента за следващата година редовно минаваха смятаната за кризисна граница от 20 000 об/мин и достигнаха мощност, надвишаваща 700 к.с. След подписването на договора между Ред Бул и Ферари обаче Косуърт реално останаха без клиенти за своите V8 агрегати. Единствено Минарди бе потвърдил ангажимента си към Косуърт за сезон ’06, но Пол Стодарт държеше неговия тим да се състезава с по-евтините, а от там и не толкова качествени V10 двигатели с ограничени обороти. Така се заговори и за замразяване на V8 програмата заради липса на интерес от страна на екипите.

В крайна сметка обаче логичното се случи. Двете страни подписаха взаимно изгоден договор по между си за срок от една година.

Косуърт ще има участие също така и в развитието на скоростната кутия, електрониката и софтуера на колата за следващата година.

Двете компании са имали дългогодишна връзка и в миналото. Форд снабдява тима на Франк Уилямс от неговото основаване през 1968 г.

Въпреки многократната смяна на имената на отбора връзката между Уилямс и Форд продължава до 1983 г. През този период се печелят четири титли – две при конструкторите (1980 и 1981 г.) и две при пилотите (1980 г. – Алън Джоунс; 1982 г. – Кеке Розберг).

И Уилямс и Косуърт имат какво да доказват през новия сезон. След като бе продадена от Форд, Косуърт има желание да покаже, че малката фирма има реален шанс да се бори с мастодонти-производители, като Мерцедес, Рено, Хонда и Тойота.

От своя страна Уилямс пък имат желание да опровергаят думите на шефовете на BMW, че с тима на сър Франк не могат да се печелят титли. Дали това ще стане предстои да видим през следващата година…