Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Макларън потвърдиха Серхио Перес

Официално: Макларън потвърдиха Серхио Перес

165
0
Серхио Перес

Макларън потвърдиха привличането на Серхио Перес от Заубер. В официалното съобщение се казва, че договорът е многогодишен и започва от 2013 г. Отбелязано е впечатляващото представяне на мексиканеца, който в момента е във втория си сезон в Гран при и бе смятан за почти сигурен заместник на Фелипе Маса във Ферари. 22-годишният състезател ще е съотборник на Дженсън Бътън, като от Уокинг са категорични, че това е перфектната комбинация от опит и младежки ентусиазъм.

– Вълнувам се, че ставам пилот на Макларън. Името на отбора е едно от най-великите в историята на Формула 1. Повече от 40 години Макларън е тим, за който всеки пилот мечтае – израснал съм с историите за Аертон Сена и победите му за екипа. За мен е чест, че ще съм съекипник на Дженсън от 2013-та нататък – коментира Перес. – Работих страшно упорито през 2012 г., за да демонстрирам потенциала си, като останах съсредоточен през цялото време. Благодарен съм на Петер Заубер – винаги ще съм му задължен, както и на всички в Заубер за това, че повярваха в мен и ми дадоха шанс да се състезавам във Формула 1. На практика те ми предоставиха възможността да покажа какво мога. Сега съм благодарен на Мартин Уитмарш и Макларън за това, че преминавам на следващото стъпало в кариерата си.

Мексиканецът допълни, че не си прави илюзии какво означава този трансфер за него, но е убеден, че е готов за предизвикателството:

– Сега ще се фокусирам изцяло върху това да дам най-доброто от себе си за Заубер през останалата част от сезона. В същото време нямам търпение да работя с екипа на Макларън, с Дженсън, на когото се възхищавам от дълго време, тъй като е брилянтен пилот и страхотен шампион. Бих искал да благодаря на Карлос Слим младши за помощта, която ми оказва още откакто бях 14-годишен и без когото днес нямаше да съм в тази позиция. Ще направя всичко възможно да постигна с Макларън резултатите, за които с него се трудихме толкова упорито. Фантастично е, че всички саможертви са имали смисъл. Помня ясно деня, когато тръгнах за Германия – бях на 15 и бе страшно трудно да съм без семейството си, дори в началото спях в един ресторант. Но мечтата да стигна до Формула 1 ме държеше. Накрая благодаря и на семейството си – те ме окуражаваха непрекъснато, както и на невероятните хора в Мексико, чиято подкрепа ще се постарая да оправдая.

Мартин Уитмарш приветства Перес като част от екипа на Макларън. Англичанинът заяви, че 22-годишният пилот е показал невероятна скорост и трите му подиума плюс най-бързата обиколка в Монако са доказателство за нея.

Следяхме внимателно прогреса му от няколко месеца и сега задачата ни ще е да развием и изпипаме способностите му. Комбинацията между Дженсън и Серхио ще е страхотна. Накрая ще използвам тази възможност да благодаря на Люис Хамилтън. Той написа голяма част от историята на живота и кариерата си с нас, винаги е бил и ще бъде част от един ексклузивен клуб: този на шампионите с Макларън. Желаем му всичко най-добро в бъдеще, точно както сме убедени, че Серхио ще стане член на този ексклузивен клуб преди да е изминало твърде много време – допълни Уитмарш.