Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Сутил в Заубер през 2014 г.

Официално: Сутил в Заубер през 2014 г.

32
0
Адриан Сутил

Както се очакваше от няколко дни, днес екипът на Заубер обяви официално, че Адриян Сутил ще кара за швейцарците през 2014 г. Германецът на практика размени мястото си с Нико Хюлкенберг, когото пък смени в екипа на Форс Индия в началото на годината. Завръщането на Хюлкенберг в екипа на Виджай Маля стана още в началото на месец декември.

„Радвам се изключително много, че успяхме да се договорим“, обясни Сутил след известяването на новината. „От доста време знаех, накъде води пътят ми, но разговорите продължиха по-дълго от очакваното. Сега обаче ще мога да изпитам по-голямо удовлетворение от предстоящите празници. Контактът с Мониша Калтенборн е от доста отдавна, като тя винаги е оставяла в мен впечатлението, че цени моите качества.

След шест години във Форс Индия е време да поема към ново предизвикателство. Решен съм да помогна на екипа на Заубер с каквото мога. Те имат сериозна традиция, чудесна фабрика и собствен аеродинамичен тунел. Това винаги ме е впечатлявало. Искам да благодаря изключително много на Петер Заубер и Мониша Калтенборн за гласуваното доверие.“

Това е първата спирка в кариерата на Сутил, различна от екипа от Силвърстоун. През 2006 г. той стана тест пилот на MF1 (Midland), който в последствие прие името Спайкър през 2007 г. Именно тогава бе и дебюта на Сутил в Гран при. През 2008 г. същият този отбор бе преименуван на Форс Индия. През 2012 г. той направи една година принудителна пауза, след което отново се присъедини към отбора.

Конкретните разговори със Заубер са започнали по време на уикенда в Сингапур през септември. Сутил имаше опция в договора си с Форс Индия, която му позволяваше да остане и през 2014 г., но въпреки това екипа от Силвърстоун обяви Хюлкенберг и Перес за свои пилоти. Именно това е позволило на Сутил да прекрати формално контракта си и да подпише официално със Заубер.