Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Премахват ограничителите на последните завои, за да не чупят колите

Премахват ограничителите на последните завои, за да не чупят колите

992
0
Гран при на Австрия, Шпилберг, Ред Бул Ринг
снимка: Пирели

ФИА отстрани жълтите бордюри в последните два завоя на пистата Ред Бул Ринг. Целта е да се избегнат евентуални счупвания на елементи от болидите при контакт. Липсата на достатъчно резервни части може да окаже голяма роля в първенството при положение, че ще трябва да се проведат 3 състезания в 3 поредни уикенда. Дори от тима на Мерцедес изразиха опасения, че може да не им стигнат компоненти.

Експерти пък прогнозираха, че пилотите ще са пределно внимателни, което ще намали атрактивността. Именно поради тези съображения пластмасовите ограничители бяха напълно демонтирани. Миналата година Люис Хамилтън повреди предното си крило, докато минаваше над бордюра в последния завой, имаше няколко подобни инциденти.

Рейс директорът Майкъл Маси потвърди, че допълнителните жълти „полицаи“ на изхода и на 9-ти, и в 10-ти завои са премахнати за този уикенд. Заменят ги контурни линии, които не бива да се преминават, за да няма наказания.

Всяко време, което бъде регистрино с излизане от тях, ще бъде анулирано. При нарушения в състезанието ще бъде показван черно-бял предупредителен флаг за превишаване лимитите на пистата. Всякакви следващи нарушения след това ще бъдат насочвани към стюардите.

При по-сериозно излитане пилотите ще са длъжни да се върнат отново на пистата, „когато това е безопасно и не им носи трайно предимство“.

Друга важна промяна ще е разширение на бетонната зона на върха на завой 8 и изхода след него. Както и в предишните години, на пистата Ред Бул Ринг ще има 3 DRS зони – пред главната трибуна, между първи и трети завои и между трети и четвърти.