Начало Избрани Oкон и Ботас също се оплакаха от прекаленото подскачане на автомобилите от...

Oкон и Ботас също се оплакаха от прекаленото подскачане на автомобилите от F1

997
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон и Валтери Ботас също се оплакаха от прекаленото подскачане на автомобилите от F1. Пилотът на Алпин твърди, че има нарастваща подкрепа за намеса на ФИА. Федерацията трябва да помогне за намаляване на ефекта от отскачането.

Пиер Гасли, Люис Хамилтън и Джордж Ръсел бяха сред пилотите, които имаха оплаквания след края на Гран при на Азербайджан. Тримата състезатели са страдали от болки в гърба по време на състезанието по улиците на Баку.

По време на петъчния брифинг на пилотите, проблемът с отскачането е бил представен на ФИА. Някои пилоти са поискали промяна в правилата, за да се намалят последиците от този феномен.

Предложенията за отстраняване на проблема варират от (повторно) въвеждане на активно окачване до увеличаване на минималната височина на возене. И двата варианта позволяват на автомобилите да се движат по-далеч от земята на правите.

Окон възнамерява да подкрепи всички разумни решения за изкореняване на този проблем.

Да, това е справедлив коментар, каза той пред медиите, когато бе попитан дали все повече пилоти търсят намесата на ФИА.

Никой от нас не иска да звучи като оплакване, че колите са твърде трудни за управление. Трябва да осъзнаем, че това не е здравословно за нас.“

Не става дума непременно за подскачането, а за твърдостта на автомобилите. При движение на дългата права те се удряха в земята много силни. Не можем да подготвим телата си за това.“

Естебан Окон не е съгласен с твърдението на Хорнер

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер смята, че отборите са убеждавали пилотите си да се оплакват от този ефект на автомобилите си, за да насърчат промени в правилника.

Пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел е сред тези, които настояват за промяна на правилата. На въпроса дали е съгласен с мнението на Хорнер, Окон отговори:

Джордж завърши на подиума  в Баку, така че не нещата не изглеждат толкова зле.“

Мисля, че това е нещо, което ФИА трябва да разгледа. Ние със сигурност ще го подкрепим.“

„ФИА и ръководството на спора вземат решенията за това какво можеш да правиш или не в бъдеще“, добави пилотът на Алпин.

Пилотът на Алфа Ромео Валтери Ботас подкрепи мнението на Окон. Финландецът също се оплака от проблеми с подскачането на новото поколение болиди в F1.

Виждал съм как се чувстваха някои от пилотите след състезанието в Баку“, каза Ботас.

„Автомобилите трябва да са по-малко контролирани заради движението при такива скорости. Това определено е доста сериозна тема за разговор, която не трябва да бъде пренебрегвана.“

„[Не съм] сигурен доколко това ще бъде устойчиво в бъдеще. Започваме да виждаме наранявания на пилоти само заради това, че карат колите. Не трябва да се случват подобни неща“, добави Ботас.

Ние говорихме с ФИА по време на последното състезание и ясно заявихме, че бихме искали да търсим всякакви варианти за подобряване на този неприятен феномен в бъдеще.“

Всички отбори преживяха от F1 някаква форма на отскачане. Мерцедес има най-големи затруднения след появата на този проблем. Екипът от Бракли бе лидер през миналия сезон, докато сега се намира в горната част на средата на колоната.

Не мисля, че някога съм го усещал по по-лош начин от този, по който го чувстват някои отбори или пилоти“, заключи Ботас.