Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон: Колата е напълно предвидима

Окон: Колата е напълно предвидима

1781
0
Естебан Окон
Естебан Окон, снимка: Майкъл Потс

Иван Тенчев, наш специален пратеник на Каталуня, Барселона

Завърналият се във Формула 1 като титуляр Естебан Окон приключи първата си сутрин тестове за новия си тим Рено и отстъпи колата на съотборника си Даниел Рикиардо.

Французинът навъртя 62 обиколки с новото Рено R.S.20. Той записа пето време на 0,691 сек от най-добрия тур на Валтери Ботас. Естебан едва стигна до мястото си, за да отговоря на въпросите на представителите на медиите, включително ClubS1. Окон беше шокиран от техния брой в моторхоума на Рено, който пък вероятно изживява последните си дни като дом на Рено, защото е обявен за продан. Той вече е на доста години и преди служеше на тима на Тойота в F1.

Окон заяви, че още по време на филмовия ден се е чувствал комфортно в колата. Днес той е доволен, че е изпълнил по план цялата програма и е много доволен. Естебан е един от най-високите пилоти в Гран при и нормално коментира позицията си в кокпита, като бе категоричен, че няма никакви притеснения нито с височината, нито с лактите и раменете.

За следобедната сесия от Рено обявиха, че в тима им е отнело повече време да настроят колата от Окон за Рикиардо именно заради големия ръст на Естебан.

„Вчера направихме и проверките на ФИА за излизането от кокпита и нямаше никакъв проблем. Наистина се чувствам удобно и всичко е наред“, увери медиите Окон. Той обясни още, че познава и немалка част от екипа от инженери, с които работи отдавна. Това е също позитивно за него, както и добрите отношения, които има с новия си съотборник Рикиардо.

Естебан Окон
Естебан Окон, снимка: Рено

Окон заяви, че е трудно да се прави сравнение между колата на Мерцедес от миналия сезон, която кара в тестове, и новия болид на Рено.

Най-малкото защото има голяма стъпка разлика година за година и болидите са в различни фази от развитието си. А напредъкът за 1 година е такъв, че още днес в първата сутрин тестове Ботас записа по-добро време от топ резултата в първата седмица година по-рано.

„При всички случай съм шокиран от развитието на тези коли и нивото на сцепление, което усетих днес. Има завои, през които никога досега не съм преминавал така бързо“, категоричен бе французинът. „Ставаме все по-бързи и си мисля, че ще счупим всички рекорди тази година.“

Окон, който прекара една година в Мерцедес, заяви още, че тепърва ще усеща напрежението, но и същинската тръпка от състезанията отново.

„Днес просто опитах да изчистя ръждата от себе си, да вляза в ритъм“, обясни Естебан. „Но със сигурност не бих могъл да кажа, че усещането е 100% състезателно, защото в крайна сметка не се бориш със съперниците около себе си, не се състезаваш, не гониш и абсолютно време. В крайна сметка засега всичко изглежда като добра база, от която тръгваме.“