Начало Избрани Окон леко разочарован от резултата си в Q3

Окон леко разочарован от резултата си в Q3

681
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Спас Генев

Естебан Окон коментира резултата си от вчерашната квалификация в Монако. Пилотът на Алпин е останал леко разочарован от резултата си в Q3 и призна, че е бил свидетел на „адско падение“ след като е бил изместен с три позиции.

Окон направи страхотно впечатление в заключителната фаза на Q3. Французинът записа феноменална обиколка, която го постави на временен полпозишън. Окон обаче бе изместен от Шарл Льоклер, Фернандо Алонсо и Макс Верстапен. Състезателят на Алпин призна, че е бил малко разочарован заради пропадането си в класирането, макар да смята, че е извлякъл максимума от своя болид А523

„Има малко разочарование, тъй като бяхме  само на 188 милисекунди от полпозишъна. В крайна сметка се случи и не мога да направя нищо повече“, сподели Окон.

„Ако бях излязъл по-добре там, в последните няколко завоя и температурата на предните гуми беше малко по-ниска, никога не се знае. Но смятам, че колата беше доста добре използвана. Когато влязох в бокса все още бях на полпозишън. След това видях падането на ада, което не е приятно. Все пак можем да сме доволни, че изоставането ни от Ред Бул е само две десети“, добави пилотът на Алпин.

В началото на Q3 Алпин предпочете да изпрати Окон доста рано на пистата. Френският отбор искаше да избегне повторение на злополучната квалификация в Маями. Тогав Окон пострада тъй като не му бе позволено да направи финален опит заради червения флаг

„Точно за това пострадахме в Маями. Закъсняхме да излезем на трасето, след което в края на квалификацията състезанието се появи червеният флаг за Шарл [Льоклер]. Честно казано ние искахме да избегнем това“, продължи Окон. „Искахме да потеглим по-рано с двата комплекта гуми и точно това направихме. За съжаление нямаше червен флаг за нас, но този път той можеше да се отплати. Това е нещо, което ще имаме предвид в бъдеще.“

Малко след края на квалификацията стюардите наказаха Льоклер. Пилотът на Ферари ще потегли с три места по-назад в днешната Гран при на Монако. От това се възползва и Окон. Състезателят на Алпин се изкачва с една позиция напред и застава точно зад Верстапен и Алонсо.

„Фернандо стартира втори. Сигурен, че ще поеме всички рискове, за да бъде начело след завой №1. Надявам се, че той ще създаде бъркотия и ще ни отвори пътя“, завърши Естебан Окон.

Съотборникът на Окон Пиер Гасли също стигна до Q3. Пилотът на Алпин даде седмо време и ще застане точно зад своя добър приятел Шарл Льоклер.

„Квалификацията беше много напрегната. Хубаво е, че постигнахме чудесен резултат за отбора. Сравнително доволен съм от седмото място, но определено имаше възможност за повече. Следователно имам сладко-горчиви чувства в това отношение“, заяви Гасли.

„Автомобилът се чувстваше силен и очевидно бяхме конкурентоспособни. Естебан свърши наистина добра работа, за да бъде на трето място. Просто не успях да събера цял тур в Q3, като в първата обиколка задната част на болида се плъзна. Въпреки това стартът от седмо място в Монако ни поставя в много добра позиция за днешното състезание, в което трябва да се стремим към голям брой точки и от двата автомобила“, добави пилотът на Алпин.