Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон: Победата в Унгария намали натиска върху Алпин

Окон: Победата в Унгария намали натиска върху Алпин

826
0
Естебан Окон
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон заяви, че шокиращата победа в Унгария през 2021 е намалила натиска върху отбора на Алпин. Според него това е добра подготовка за бъдещи успехи в следващите години.

Окон се възползва от хаотичния старт на мократа писта Хунгароринг. Французинът излезе начело след като Хамилтън допусна стратегическа грешка и се озова в дъното на колоната. Естебан запази хладнокръвие и водеше до края на надпреварата, задържайки зад себе си Себастиан Фетел. Съотборникът му Фернандо Алонсо също изигра важна роля в този успех, след като не позволи на Хамилтън да го изпревари в продължение на няколко обиколки. Така седемкратният световен шампион остана на трета позиция, преди да се придвижи едно място напред заради дисквалификацията на Фетел.

Това бе едно от открояващите се състезания за Алпин. Другото бе в Катар, когато Алонсо стигна до подиума, а Окон бе пети. Това помогна в оспорваната битка с Алфа Таури в първенството при конструкторите. Естебан смята, че триумфът в Унгария е засилила неговата вяра и е отнела известено напрежение в отбора от Енстоун.

„Победата в Унгария намали натиска върху Алпин. Да, това е страхотно чувство. Много се радвам за всички в отбора. Това е първата победа след завръщането на Рено в новата ера на F1. Така че знаем как ще се чувстваме ако отново бъдем в такава позиция. Няма толкова голямо напрежение върху нас. Просто искаме да си вършим работата и да я осъществим“, каза Окон.

Френският състезател признава, че тимът е все още далеч от редовната битка за победи. Според него вкусът на победата е направил екипа още по-гладен за повече успехи.

‘В моя случай все още работя по същия начин, както преди. Момчетата, които са около мен бяха наистина доволни от този успех. Това е първи такъв за много от тях. Искаме да имаме повече такива моменти в близко бъдеще. Предстои ни дълъг път и упорита работа. Очевидно се чувствам добре и съм горд, че съм изживял този с момент с толкова талантливи хора“.

Въпреки че не разполага с толкова бърза кола заради дизайна на двигателя от 2019, Естебан е доволен от това как Алпин успя да се възползва от всяка една възможност да спечели големи точки благодарение на подобреното управление на състезанията и операциите край пистата. Тези неща станаха част от основната философия на френския отбор.

„Не разполагахме с най-бързата кола и най-добрия пакет. Възползвахме се от всяка една предоставена възможност- Будапеща, Саудитска Арабия, Катар и Сочи. Искахме оперативно да бъдем на върха на играта си и го направихме. Можем да се гордеем с това, което означава, че когато бъдем с бърз болид можем да се борим с топ отборите без никакъв страх“, завърши Естебан Окон.