Начало Избрани Окон: Повредата в пода ми попречи при битката за третото място с...

Окон: Повредата в пода ми попречи при битката за третото място с Ботас

1557
0
Естебан Окон
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон заяви, че проблеми с пода са му попречили да се качи на подиума в Саудитска Арабия. Пилотът на Алпин е минал върху парче от болид, което е повредило подовата част на болида две обиколки преди финала. Заради това загуби толкова много време и бе изпреварен от Ботас на старт-финалната права в последния тур.

Окон се движеше на трета позиция зад Хамилтън и Верстапен през по-голямата част от надпреварата. Французинът се възползва от червения флаг и смени своите гуми без да премине през бокса. След втория рестарт потегли от първа позиция заради наказанието на Верстапен. В последната обиколка Естебан загуби подиума заради по-ниската скорост на правата. Говорейки за тази случка, Окон обясни, че е имало спад в представянето на колата във финалните две обиколки, предизвикан от проблеми с пода на болида.

„Изведнъж загубихме доста скорост в последните две обиколки. Имаше доста контакти в това състезание. След първия рестарт имаше инцидент с Цунода, а във втория с Верстапен и Хамилтън. Така че загубихме голяма част от пода във финалните турове и бях доста по-бавен. Загубих голяма част от задното си сцепление и си помислих дали имам проблем с деградацията на гумите. Повредата в пода ми попречи при битката за третото място с Ботас. Трябваше да използвам целия заряд на батерията, за да се защитавам от Валтери. Когато наближихме финала останах без заряд и не можах да го задържа зад себе си. Жалко е, че загубихме подиума накрая, но това е животът“, сподели Окон.

Борбата на Окон за подиума дойде след като отборът на Алпин реши да го остави на пистата през първия период на колата за сигурност. Благодарение на това той спечели няколко позиции и се озова зад Хамилтън и Верстапен. После извлече огромна полза от спора между двамата претенденти за титлата и потегли първи при втория рестарт. Французинът не се намеси в борбата между тях, въпреки че имаше лек контакт с Люис.

„Мислех, че те ще бъдат агресивни един към друг, но в същия момент ме удариха. Със сигурност очаквах трудна битка в първите няколко завоя и никога не съм имал намерение дълго да ги задържа зад себе си. Знаех колко са по-бързи от мен и ги пуснах да ме изпреварят. Всъщност не се опитвах да запиша най-бързата обиколка, а просто да задържа подиума. За съжаление се провалих в последната обиколка и съжалявам за това“, завърши Естебан Окон.