Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон: Това беше изключително труден уикенд за нас

Окон: Това беше изключително труден уикенд за нас

369
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон финишира на десета позиция в Гран при на Мексико Сити. Пилотът на Алпин добави още една точка към актива си. Според Окон, уикендът е бил изключително труден за него и целия отбор.

Окон потегли от 15-та позиция в състезанието на пистата „Аутодромо Ерманос Родригес“. Французинът заложи на най-твърдата смес на Пирели и се надяваше това да се отплати в края на надпреварата

Окон остана на трасето до спирането на състезанието в обиколка №34 заради инцидент с участието на Кевин Магнусен. През това време тимът смени износените твърди гуми на французина и сложи нов комплект медиум.

Еднократният победител в F1 имаше по-силна втората половина на състезанието в Мексико. Той успя да изпревари някои от своите съперници и в крайна сметка финишира десети. Така той добави още една точка към своя актив.

„Това беше изключително труден уикенд за нас. Той завърши с едно наистина извоювано класиране в челната десетка на пистата в Мексико“, сподели Окон. „Веднага след края на състезанието казах по радиото: „Никога не се предавай“. Искам да поздравя отбора за добре управляваното състезание, в което се случваха много неща от старта до финала. Началото не беше добро-  загубихме няколко места и за известно време бях последен“, продължи пилотът на Алпин. „Ние поехме риск по отношение на стратегията, който в крайна сметка се отплати. Рестартът на състезанието беше мега добър, тъй като спечелих няколко места в първите няколко завоя. Оттук нататък се състезавах добре и използвах максимално потенциала си. Мога да кажа, че десетото място бе напълно заслужено“, завърши Естебан Окон.

Съотборникът на Окон Пиер Гасли потегли 11-ти и завърши на същата позиция. Французинът също изкара една трудна надпревара на пистата в Мексико Сити

„Това беше труден следобед за нас. Винаги е разочароващо да пропуснеш да спечелиш точки. Мисля, че дадохме всичко от себе си. За съжаление, периодът на автомобила за сигурност и червения флаг наистина ни навредиха, тъй като бяхме в борбата за точки след добрия старт и приличния първи стинт“, каза Гасли.

„Радвам се, че Кевин [Магнусен] е добре, тъй като този инцидент изглеждаше доста сериозен. Има неща, които трябва да подобрим, тъй като очевидно имахме пропуски в няколко области. Очаквам с нетърпение да завършим тройния уикенд в Бразилия. Там има и спринт, така можем да спечелим допълнителни точки. Освен това Интерлагос е място, където пазя приятни спомени от подиума ми през 2019 г. Готов съм за този старт и се стремя към  едно много по-добро представяне“, добави Пиер Гасли.

„Уикендът в Мексико Сити беше предизвикателство за отбора, тъй като си тръгнахме с една точка. Tя вероятно отговаря на това, което можехме да постигнем. Това подчерта някои ключови области, които трябва да подобрим. Беше очевидно, че ни е трудно да се състезаваме и да изпреварваме автомобилите пред нас“, каза Бруно Фамен.

„От оперативна гледна точка уикендът беше добър. Целият отбор показа сплотеност и солидна екипна работа във всички направления. Тази седмица предстои последният спринт за сезона. Целта ни е да подобрим значително представянето на двата автомобила“, добави временният директор на Алпин.