Начало Избрани Oкон: Това трябваше да е състезателен инцидент

Oкон: Това трябваше да е състезателен инцидент

1504
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Oкон не одобрява наказанието си от Монако. Пилотът на Алпин е останал разочарован и смята, че санкцията е „съсипала“ състезанието му. Французинът заяви, че сблъсъкът му с Люис Хамилтън е бил състезателен инцидент.

Хамилтън бе плътно зад Окон и заемаше осмото място, след като влезе в бокса за гуми интермедия. Британецът навакса изоставането си от алпийския автомобил, който все още работеше със смеси за екстремно мокър асфалт.

Хамилтън призова Окон да бъде разследван за защитните си действия. Стюардите предприеха действия след контакта между двамата пилоти на завоя Сент Дево.

Когато Хамилтън се подготви за движение от вътрешната страна, Окон се премести от другата страна, за да се защити. Това доведе до съприкосновение между дясното му задно колело и предното крило на Хамилтън. Хамилтън заяви по радиото, че Окон „насочил срещу него“ и е причинил лека повреда по предния му спойлер.

Стюардите разследваха сблъсъка и наложиха на Окон наказание от пет секунди за причиняване на инцидент. Санкцията свали състезателя на Алпин от девето място на пистата в края на състезанието и го прати извън зоната на точките.

След края на състезанието Окон остана разочарован от решението на стюардите. Французинът заяви, че наказаниетонапълно го е съсипалои че не разбира защо тази случка е било счетено за състезателен инцидент.

„Много съм разочарован, защото мнението на всички очевидно е друго в сравнение с това, което имаме“, каза Окон.

Разглеждайки снимките и отивайки при стюардите, те казаха, че ако това се бе случило миналата година щеше да е състезателен инцидент. Тази година вече не се брои като инцидент от състезателен характер.“

Очевидно в GPDA сме съгласни, че щом има предно крило до гума, трябва да има място. Но не си спомням е било договорено такова нещо.“

В решението на стюардите се твърди, че е ималозначителна частот автомобила на Хамилтън до Окон. Французинът твърди, чепросто е покривал вътрешната страна.

„Състезавахме се здраво и очевидно имаше лек контакт. Това трябваше да е състезателен инцидент. Малко е разочароващо“, завърши Естебан Окон.