Начало Избрани Окон: Ще трябва да сме в най-добрата си форма, ако искаме да...

Окон: Ще трябва да сме в най-добрата си форма, ако искаме да вземем точки от спринта

605
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Пирели

Естебан Окон иска да спечели точки от спринтовата надпревара в Бразилия. Пилотът на Алпин показа добро темпо на пистата Интерлагос и даде шесто време в квалификацията за Гран при на Сао Пауло.

Основната цел на Окон е да спечели възможно повече точки за Алпин както в спринта, така и в същинското състезание. Френският отбор води оспорвана битка с Макларън за четвъртото място, която ще продължи до последната обиколка в Абу Даби.

Окон ще потегли две места зад Ландо Норис. Британецът направи страхотно впечатление в квалификационната сесия на Интерлагос, макар да не бе на 100 % заради възстановяване от хранително натравяне.

Резултатите от спринтовото състезание ще определят стартовия ред за неделната Гран при на Сао Пауло. Затова Окон е максимално мотивиран да запише добър резултат в кратката надпревара. По този начин състезателят на Алпин ще спечели ценни точки за отбора и ще си осигури добра стартова позиция за утре.

„[Това] е чудесна възможност, тъй като решетката е доста различна в сравнение с тази, с която сме свикнали. Ще трябва да сме в най-добрата си форма, ако искаме да вземем точки от спринта. Всяка една спечелена позиция ще ни помогне да потеглим по-напред в основната надпревара“, сподели Окон.

„Разбира се, квалификационната сесия беше доста предизвикателна. В крайна сметка това е добър резултат за отбора на Алпин. Аз дадох шесто време, докато Фернандо бе седми. Също така времето беше много сложно от очакваното. Все пак ние се справихме добре с избора на гуми, което беше най-важното“, добави пилотът на Алпин.

Същевременно Алонсо даде седмо време в Q3 на пистата Интерлагос. Двукратният световен шампион ще застане зад Окон в днешния спринт. Опитният испанец също се надява да напредне в кратката надпревара, за да донесе ценни точки на тима на Алпин.

„Доволен съм от квалификацията. Трябваше да изпълняваме задачите си в много трудни условия. В началото се адаптирахме доста добре с гумите интермедия. Честно да ви кажа, беше хубаво да сме на първо място, макар и временно“, коментира Алонсо.

„След като преминахме на сухи гуми, отново бяхме на първо място през цялото време и изглеждахме бързи в тези трудни условия. В Q3 започна да вали по-силно. Това винаги от полза за тези, които са в началото на опашката от автомобили. Вероятно пропуснахме шанса да стартираме по-високо за спринта, тъй като излязохме твърде късно от бокса“, допълни пилотът на Алпин.

Спортният директор на Алпин Алан Перман също бе доволен резултатите на Окон и Алонсо в квалификацията в Сао Пауло.

„Доволни сме от развоя на вчерашната квалификация. Тези сесии със смесените условия винаги са трудни за управление, тъй като става въпрос за постигане на баланс между риск и постигане на успех“, каза Перман.

„Разбира се, гледаме към развитието на шампионата. Затова бяхме предпазливи при вземането на решения в тези постоянни променящи се условия. Не трябваше да поемаме никакви рискове, тъй като знаем, че този уикенд предстои дълъг път до спринта и основното състезание, където ще се трупат големите точки.“

„Радваме се, че ще стартираме на шесто и седмо място. Това означава, че сме в битката за точки [в спринта]. Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че сме на конкурентни места на стартовата решетка за неделното състезание“, заключи спортният директор на Алпин.