Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окуражително начало за Ферари

Окуражително начало за Ферари

34
0

Резултатите от първият ден от уикенда в Монако определено бяха доста окуражителни за екипа на Ферари. И в двете сесии пилотите на отбора успяха да влязат в топ 10, а в крайна сметка завършиха деня на 5-а (Маса) и 8-а (Райконен) позиция.

“Трудно е да се каже, че сме подобрили представянето си в сравнение с Барселона”, заяви доволният Маса. “Намираме се в челото на таблицата, което определено е добър резултат. Работим с поглед към състезанието и всичко протече по вода от началото на деня. От това, което видяхме днес можем да твърдим, че колата ни е бърза и дава постоянни резултати.

В миналото тази писта не ми харесваше особено, но сега нещата са променени. Миналата година спечелих пол позишън и сега още от началото успяхме да се представим добре, въпреки че изпробвахме настройки, които не бяхме използвали никога.

Меките гуми определено са по-бързи, но след десетина обиколки задницата започва да става нестабилна. Трябва да имаме предвид, че условията до събота ще се променят значително, така че резултатите от днес не са много представителни.”

“Работихме по обичайната си програма в този първи ден”, заяви от своя страна Райконен. “Направихме сравнение на двата типа гуми и се постарахме да намерим най-точния баланс. Бих казал, че колата се държи много добре, но има още няколко области, в които можем да търсим подобрение. Все пак съм доволен от постигнатото днес.

Да караш тук винаги е било сериозно предизвикателство, въпреки че състезанията могат да бъдат доста скучни, защото изпреварванията на практика са почти невъзможни. Застанеш ли зад по-бавен автомобил, не можеш да направиш нищо друго освен да чакаш момента за влизане в бокса.”

“В Монако е много важно да започнеш уикенда без проблеми”, обясняваше шеф инженерът Крис Дайър. “Така че определено можем да сме доволни от това, което направихме днес. Времето, загубено тук в свободните тренировки е много по-ценно отколкото на други писти.

Що се отнася до настройките изглежда, че и двамата пилоти са доволни от намерения баланс, въпреки че имаме още работа. Изборът на гуми ще е много интересен, защото двата предоставени типа имат за разлика от изминалите състезания много сходно поведение.

Както обикновено квалификацията ще е ключов фактор за състезанието. Времената са близки и това е особено добре забележимо през този сезон. Силите са почти изравнени. Поради тази причина ще е много важно да се подготвим колкото се може по-добре за квалификацията и състезанието.”

“Започнахме уикенда по правилния начин”, радостен бе и тим шефът Стефано Доменикали. “Това означава, че свършихме голямо количество работа и не загубихме ценно време заради повреди.

Трудно е да се даде оценка, точно къде се намираме, защото силите са много изравнени. На базата на това, което видяхме днес обаче можем да кажем, че се намираме в добра форма.

Както обикновено не малка част от състезанието ще бъде решена още в квалификацията, защото трафикът тук е от съществено значение. Трябва да се постараем, за да се представим в остатъка от уикенда по най-добрия начин.”