Начало MotoGP News Оливейра пропуска финалния старт за сезон 2023 в MotoGP

Оливейра пропуска финалния старт за сезон 2023 в MotoGP

98
0
Мигел Оливейра
Мигел Оливейра, снимка RNF Априлия

Мигел Оливейра пропуска финалния старт за сезон 2023 в MotoGP. Пилотът на RNF Априлия няма да се включи и в тестовете във Валенсия заради фрактура на дясната лопатка. На мястото на Оливейра ще кара Лоренцо Савадори.

Миналия уикенд Оливейра се включи в предпоследния кръг за сезона, който се проведе в Катар. Португалецът даде 17-то време в съботната квалификация на пистата край Лосаил. Оливейра имаше добро потегляне и спечели няколко позиции след старта на спринтовата надпревара. За съжаление, той се удари с Алейш Еспаргаро (Априлия). В резултат на това Оливейра падна от своята машина и удари едното си рамо. В инцидентът бяха замесен и Енеа Бастианини (Дукати). В същото време Франко Морбидели (Ямаха) излезе извън трасето, за да избегне удар с някои от своите колеги.

В резултат на инцидента Оливейра получи наказание преминаване през дългата обиколка. 28-годишният състезател бе закаран за преглед веднага след края на спринта. В крайна сметка той не получи разрешение да се включи във вчерашната Гран при заради фрактура на дясната лопатка

Това бе общо трета контузия за пилота на RNF Априлия от началото на годината. Първо той бе торпилиран от Марк Маркес в домашната си Гран при на Португалия. В резултат на това той имаше наранявания и бе принуден да пропусне старта в Аржентина. На Херес Оливейра бе ударен от Фабио Куартараро и получи фрактура на лявото рамо и не стартира в следващия стар на пистата Льо Ман.

Оливейра изживява един от най-тежките си сезони откакто се присъедини към MotoGP. Португалецът записа само три класирания в топ 10 и отпадна няколко пъти. В момента той заема 16-то място във временното класиране с актив от 76 точки.

„Това беше състезателен инцидент. За съжаление, катастрофирах с колега от Априлия, което наистина ме разочарова“, сподели Оливейра.

„В шести завой натиснах спирачките малко късно. Алейш вероятно пък натисна спирачките малко прекалено рано. След като видях, че вероятно ще го ударя, просто вдигнах мотора направо, за да го избегна, но не можах да пропусна задното му колело.“

„За съжаление се ударихме, което е разочароващо. Беше грешна преценка, която завърши с падане и на двамата на земята и контузии. Имам счупена лопатка и все още не знам каква е степента на нараняването. След като се прибера у дома, ще разгледам нещата по-добре и ще видя какво наистина ми предстои по отношение на възстановяването. Изглежда, че няма да имам нужда от операция, но тя отнема малко време. За съжаление ще пропусна остатъка от сезона, така че това беше последната ми обиколка за 2023-та“, обясни Оливейра.

„През този сезон ми се случи от всичко по малко. Не беше това, което очаквах. От друга страна смятам, че това може да изгради и още малко характера ми за следващия сезон. Надявам се, че следващата година ще бъде по-добра“, завърши Мигел Оливейра.

„Сезонът на Мигел приключи за съжаление“, обясни мениджърът на отбора на RNF Априлия Вилко Зееленберг. „Така или иначе, той ще бъде във форма за теста на Сепанг догодина. В този момент това е единственото, което има значение.“