Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Опцията за прекратяване договора на Рикиардо с Макларън е на пилота

Опцията за прекратяване договора на Рикиардо с Макларън е на пилота

2914
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Макларън

Зак Браун беше във възторг, когато привлече Даниел Рикиардо в Макларън. Това бе обявено още през 2020 г. по време на карантината, наложена заради COVID-19. Американският мениджър разказваше как се е опитал да убеди австралиеца да отиде в Уокинг няколко години по-рано. Колкото и да се разбираха Рикиардо и отборът обаче, нещата не потръгнаха добре. И въпреки победата в Монца през сезон 2021, Зак Браун вече говори, че Даниел не е отговорил на очакванията на тима. Дори подметна, че има начин договорът му да бъде прекратен предсрочно.

Според информация на the-race.com обаче не отборът, а пилотът е този, който може да прекрати договора според клаузите в него.

Посочва се, че Рикиардо може да активира точките за освобождаване още за следващия сезон

Самият състезател не е доволен от представянето си и изрично каза след Гран при на Монако, че няма желание да се бори за 14-то място.

„Нека го кажа така: не се състезавам, за да завърша 14-ти. Дори и след такъв ден обаче не губя вяра в себе си. Би било страхотно да съм в различна позиция, но някак си отказвам да позволя на тази ситуация да ме срине“, коментира Рикиардо.

„Същевременно проблемът не засяга само мен, а и отбора. Екипът иска да ме види да постигам по-добри резултати. Не иска да ме гледа във втората част на колоната. Не мисля, че това променя нещо по отношение на пътя ни напред. Но със сигурност поставя ударение върху необходимостта да постигнем напредък“, отбеляза още австралиецът.

Според публикацията на The Race Рикиардо „не изглежда и не звучи като пилот, когото полека изтикват към изхода, както може би бяха интерпретирани коментарите на Браун. Но също така не изглежда и не звучи като пилот, който е абсолютно наясно какво ще се случи догодина. Изглежда поне изборът е негов. И си струва да се отбележи, че не казва нищо лошо за отношението на Макларън или вложените усилия, за да се обърнат нещата. Това е важно, защото начинът, по който се чувства в тима, ще доведе до решението му.“

Засега отборът продължава да работи с Рикиардо. Андреас Зайдл заяви, че австралиецът ще се труди в симулатора преди Гран при на Азербайджан, за да търси къде губи спрямо Ландо Норис

„След състезателен уикенд и без значение какъв е резултатът или как е преминало състезанието, благодаря на пилотите си за положените усилия. Важно е винаги да оставаш спокоен и съсредоточен. Даниел го прави, ние също. Ще свършим определена работа в симулатора преди да тръгнем за Баку. Надявам се в следващите стартове да направим още някоя малка стъпка, за да се чувства той 100% комфортно в колата. Особено в квалификациите, когато трябва да се натисне до абсолютния лимит“, каза Зайдл.