Начало Автомобили Opel ADAM – идеално допълнение в автомобилния парк на противопожарните служби

Opel ADAM – идеално допълнение в автомобилния парк на противопожарните служби

103
0
Opel Adam

Моделът Opel ADAM е абсолютен шампион по възможности за индивидуално оформление – както за частни клиенти, така и за професионалистите, сред които в бъдеще биха могли да се наредят и служителите на противопожарните служби. Впечатляващият малък модел демонстрира ярко своите възможности и доказва способността си да помага в спасителните дейности на пожарникарите като бързо и маневрено превозно средство в градски условия. Серийнaта гама на Opel ADAM включва общо 12 цвята на външното лаково покритие и три допълнителни цвята на покрива с възможност за различни съчетания, като студията за противопожарен автомобил използва класическата сигнална комбинация от яркочервено и бяло.

Така градският лайфстайл модел продължава традицията на животоспасяващите автомобили с марката Opel, чието начало е поставено преди повече от 100 години по нетрадиционен начин в лицето на прочутата „Докторска кола”.

Отделът за специализирани автомобили Opel Special Vehicles GmbH е трансформирал стилния градски Opel ADAM във впечатляващ противопожарен автомобил за оказване на първа помощ. Студията прави впечатление и привлича вниманието с ярки, ясно видими червено-бели апликации с номера за спешни повиквания 112 на предния капак, вратите и капака на багажника, специален модул за аварийна светлинна сигнализация на покрива и две предупредителни предни примигващи светлини с LED-елементи. В допълнение към това, противопожарният ADAM разполага с професионален въртящ се бутон за включване на сигналната сирена и с преносима радиостанция Tetra на специална поставка на централната конзола. Специализираното оборудване на студията се прибавя към многобройните високотехнологични нововъведения в ADAM като съвместимата с iPhone и Android смартфони инфоразвлекателната система IntelliLink, благодарение на която ADAM е най-добре свързаният с глобалната мрежа автомобил в своя клас. Отличеният с множество награди нов модел разполага и с технологични възможности и оборудване като автоматичната система за паркиране, отопление на волана в комбинация с отопление на предните седалки, система за предупреждение на водача за наличие на опасност в „мъртвия ъгъл” на неговото зрително поле, функция FlexDock за свързване на смартфони и провеждане на телефонни разговори със свободни ръце, 18-цолови колела с червено-бели декоративни вложки и дневни предни светлини с LED-елементи.

Изключително практичен детайл може да се открие в задната част на противопожарния ADAM, където разработената от производителя на специализирано оборудване Bösenberg организация на пространството дава възможност на раницата за първа помощ, дефибрилаторът, пожарогасителят и противопожарният шлем да останат сигурно на местата си дори и при високата скорост на движение, която често се налага при спешни повиквания.

Със своята дължина под 3,7 метра и с изобилието от модерни технологии, които предлага, динамичният градски модел ADAM е идеален изпълнител на ролята на автомобил за първа помощ в условията на натоварено градско движение. Той продължава над 100-годишните традиции на спасителните автомобили с марката Opel, проправяйки път на спешната помощ в бъдещето. Първият представител на този вид автомобили в гамата на компанията е двуместният модел “Opel 4/8 hp” от 1909 г., който почти незабавно и съвсем не без основания се сдобива с прозвището „Докторската кола”. По-компактен и динамичен от повечето автомобили по онова време, този модел бил в състояние лесно да маневрира по тесните улици и осигурявал на лекарите удобен и бърз достъп до техните пациенти.

В наши дни OSV (Opel Special Vehicles GmbH), която е дъщерна компания на Opel, произвежда специализирани превозни средства за полицията, спешната медицинска помощ и противопожарните служби на основата на серийни модели на компанията. Гамата от специализирани модели включва специално трансформирани версии на моделите Astra хечбек с пет врати и Sport Tourer, Insignia Sports Tourer, Corsa, Antara, Zafira и просторната Zafira Tourer. В сътрудничество с официално сертифицирани производители на специализирано оборудване и специалисти по трансформациите, моделите Vivaro и Movano на Opel също се превръщат в многофункционални автомобили за превоз на спасителни екипи, оказване на бърза медицинска помощ и извършване на малки по обем пожарогасителни дейности.