Начало Автомобили Opel Ampera избран за еко автомобил на годината в България за 2013

Opel Ampera избран за еко автомобил на годината в България за 2013

284
0

Избраният за Автомобил на годината 2012 за Европа революционен електрически автомобил с удължен пробег Opel Ampera беше високо оценен и от българските автомобилни журналисти, които го избраха за Екологичен автомобил на годината 2013. Opel Ampera впечатли журито с невероятното съчетание на динамични показатели, функционалност и екологичност, които автомобилът демонстрира.

Opel е една от най-награждаваните марки в 15-годишната история на конкурса Кола на годината за България и е печелила най-много пъти голямата награда с Opel Zafira за 2001 г., Opel Vectra за 2003 г. и Opel Insignia за 2010 г. „Изборът на Opel Ampera за Еко автомобил на 2013 за България е като естествено завършване на годината за Opel Ampera и за нас, която започна с присъждането на европейската награда Автомобил на годината 2012 на нашия революционен електрически модел.

Ако качествата на продуктите на Opel, които българските журналисти са оценявали така високо досега са били основно многофункционалността, дизайна, доброто съотношение на качества и цена, то отличието на Opel Ampera е за революционния характер на технологията на този модел. За нас тази награда има огромно значение, защото тя издига марката Opel на качествено ново ниво на пионер в технологиите на бъдещето.“, коментира Вихрен Горанчев, Директор Opel България.

Opel Ampera, която се продава в България от тази година, е първият електрически автомобил, който може да ви превози навсякъде и по всяко време. Неговата литиево-йонна батерия с капацитет от 16 кВтч захранва електрически двигатели с мощност 111 kВт/150 к.с. В зависимост от стила на шофиране и пътните условия, автомобилът може да измине между 40 и 80 км при чисто електрическо захранване от батерията без при това да се отделят каквито и да било емисии. Колелата на Ampera се задвижват по електрически път по всяко време. В режим на удължен пробег, който се активира при условие, че батерията е достигнала своето минимално ниво на заряд, бензиновият двигател с вътрешно горене задвижва генератор, който осигурява ток за електрическия мотор. Този удължаващ пробега агрегат позволява достигане на оперативен пробег над 500 километра. Системата за задвижване на Ampera осигурява въртящ момент 370 Нм още при потегляне и дава възможност за постигане на ускорение от нула до 100 км/ч за около девет секунди и достигане на максимална скорост 161 км/ч.