Начало Автомобили Opel Astra GTC вече и с турбомотор с 200 к.с.

Opel Astra GTC вече и с турбомотор с 200 к.с.

140
0
Opel 1.6 ECOTEC Turbo,двигател

Opel Astra GTC вече се предлага с ново поколение двигател 1.6 ECOTEC Turbo с директно впръскване и мощност 200 к.с. Този агрегат задвижва и Opel Cascada и Zafira Tourer и придава завършен вид на гамата от бензинови мотори. Със своите динамични качества, той подчертава спортния характер на компактното купе – единствено версията OPC е по-мощна. Astra GTC впечатлява със своите високотехнологични решения и уникалното, авангардно предно окачване със специфична разновидност на системата Макферсън HiPerStrut, подобряващо сцеплението на гумите и стабилността на автомобила. Всички версии на GTC са оборудвани с уникални инфоразвлекателни технологии; системата на Opel IntelliLink осигурява лесно телефониране и работа с навигационната система, като дава възможност за използването на много от функциите на смартфона в автомобила. Цените на Astra GTC с 1.6-liter Turbo със 147 кВт/200 к.с. стартират от 40 295 лева (препоръчителна цена с ДДС за българския пазар).

Новият Opel Astra GTC 1.6 ECOTEC Turbo двигател с директно впръскване и 200 к.с. постига максимална скорост от 230 км/ч. Ускорението от нула до 100 км/ч се постига за едва 7.9 секунди, а за междинното ускорение от 80 до 120 км/ч на пета предавка също са необходими само 7.9 секунди. Новото поколение бензинов двигател с директно впръскване на горивото и турбо пълнене е изпълнен с енергия със своите  300 Нм въртящ момент (при активиране на функцията овърбууст), осигуряваща впечатляваща спортна динамика. Литровата мощност от 125 к.с./л прави двигателя лидер в класа му по отношение на този показател. Всичко това намира и външен израз в Astra GTC, а когато поиска автомобилът може да демонстрира своите възможности, превръщайки мнозина участници на пътя в наблюдатели на отдалечаващите се хромирани накрайници на изпускателните тръби. Само в една област бензиновият двигател с директно впръскване си остава скромен и това е разходът на гориво. В комбиниран цикъл, той се нуждае от едва 6.6 литра на 100 километра, отделяйки 154 грама CO2 на километър.

Турбомоторът с 200 к.с. завършва гамата от серийни задвижващи агрегати на Astra GTC. Негов „еквивалент“ от страната на дизеловия спектър е динамичният 2.0 BiTurbo CDTI със 143 кВт/195 к.с. и максимален въртящ момент 400 Нм. Единственият двигател, чиято мощност надвишава тази на въпросните два агрегата, е задвижващият OPC версията на Astra със своите 206 кВт/280 к.с. Това са три доста впечатляващи машини!

GTC не само разполага с високотехнологични двигатели – инфоразвлекателните системи във всички версии на GTC са базирани на авангардни технологии. Със системата на Opel IntelliLink лесното управление на навигационната система и всичките й функции се гарантира от седем инчов цветен монитор с висока резолюция, който възпроизвежда и изображенията от предлаганата допълнително камера за обратно виждане. Налице са гласово управление, телефонната връзка с блутуут и аудио стрийминг. Върховата система Navi 950 IntelliLink съдържа карти на цяла Европа, като актуализации могат да бъдат изтеглени през USB вход. Водачът може да разчита на системата за изчитане на входящи текстови съобщения. В допълнение към гласовото управление чрез IntelliLink, новата система на Opel поддържа и интегрира собствените функции на смартфона за гласово разпознаване.

В допълнение към представянето на 1.6 ECOTEC Turbo с директно впръскване в неговата най-мощна версия и инфоразвлекателната система IntelliLink за всички версии на GTC, през 2014 година ще бъде представен нов специален вариант на модела. От пролетта Opel предлага на любителите на моторните спортове Astra GTC с невероятно атрактивен пакет моделиран на базата на изключително успешния автомобил, участвал в шампионата за издръжливост VLN Endurance Championship на Нюрбургринг. Характерните жълто-черно-сиви стикерни ленти осигуряват страхотна визия на автомобила. Черната радиаторна решетка и лайстната с марковия знак са в контраст с белия цвят на каросерията, а графитено черните облицовки на външните огледала подчертават внушителния спортен характер. Допълнителен детайл, създаващ ярко впечатление, е емблемата на Opel Motorsport във формата на стилизиран пилот върху жълтата основа на средните колонки. Този модел се предлага с целия спектър от задвижващи агрегати в диапазона от 140 до 200 к.с. в бензиновата гама и от 130 до 195 к.с. в дизеловата.