Начало Автомобили Opel FlexFix: лесен превоз на до четири велосипеда

Opel FlexFix: лесен превоз на до четири велосипеда

55
0
Opel FlexFix

Напълно интегрираната система на Opel FlexFix превръща превоза на велосипеди в лесно начинание. Семействата и хората с активен начин на живот могат да транспортират до четири велосипеда при пътуване – с FlexFix това е лесно, спестяващо време и безопасно.

Opel предлага патентованата система за почти всички свои модели включително Astra, Corsa, Antara, Meriva, Zafira Tourer. Най-новите членове на клуба на FlexFix са субкомпактният SUV Mokka и градският лайфстайл автомобил ADAM.

Opel е единственият автомобилен производител, предлагащ тази функционална транспортна система, която е напълно интегрирана в задната част на автомобила и по този начин винаги е на разположение. Конзолата може без усилия да бъде изтеглена и се скрива обратно в задната броня, когато не се използва. Тя винаги и по всяко време е готова за използване – например, лесно можете да приберете децата и техните велосипеди в случай, че завали неочакван дъжд. Друго важно предимство на второто поколение на системата FlexFix е, че дори когато е напълно натоварена, тя може да бъде наклонена, така че задният капак на автомобила да може да се отваря спокойно. Така багажното отделение остава напълно достъпно, дори когато в задната част на автомобила са монтирани четири велосипеда.

Второто поколение на системата FlexFix на Opel за компактния и гъвкав комби модел Astra Sports Tourer и компактния ван Zafira Tourer може да превозва до четири велосипеда, а при субкомпактния SUV модел Mokka броят им е три. Усъвършенстваната система на Opel FlexFix предлага увеличен товарен капацитет: първият и вторият велосипед сега могат да имат тегло до 30 килограма всеки (преди то бе максимум 20 килограма), което дава възможност за превоз и на повечето електрически велосипеди. Дори шикозният малък градски автомобил ADAM може да превозва велосипед с тегло до 30 кг, а при монтиране на допълнителен адаптер и втори велосипед за пътника в автомобила.

За по-големите модели на Opel, второто поколение FlexFix се предлага с удължаващо приспособление, включващо адаптер с прикачване, който позволява превоз на два допълнителни велосипеда с тегло по 20 килограма всеки. Пълната товароносимост е 80 кг (Mokka: 60 кг). Специалните опори с гумени вложки гарантират сигурното и безопасно закрепване на велосипедите.

Благодарение на FlexFix Opel на практика е единственият автомобилен производител, който предлага система за превоз на велосипеди, която е напълно интегрирана и винаги е на разположение. Удобното за използване устройство е изключително лесно за работа и може да бъде настройвано на ръка, без необходимост от използване на различни приспособления и инструменти и предлага множество различни практични функции. Когато не се използва, то изчезва невидимо в задната броня по подобие на чекмедже. Това е още един пример за типичната за моделите на Opel гъвкавост.

Друг голям плюс на системата на Opel FlexFix е уникалната ергономия. За разлика от останалите системи, като багажниците на покрива, при които трябва да се извивате и да издигате велосипеда над главата си, носещата система FlexFix е разположена близо до земята. Това прави неудобното вдигане излишно, а монтажа на велосипедите става без усилие и по максимално лесния за гърба начин. Експертите от германското Дружество за здрави гърбове Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR) оцениха високо това, когато връчиха високо цененото одобрение за цялостната ергономична концепция на Meriva, включваща системата FlexFix. Meriva бе първият сериен автомобил в света получил подобна оценка.

Изследванията показват, че разходът на гориво на автомобилите с интегрирана система за превоз на велосипеди е с около 20 процента по-нисък отколкото, когато тя е на покрива. Това означава, че Opel FlexFix намалява разходите и замърсяването на околната среда. За разлика от автомобилите с покривни системи при интегрираната в задната част няма ограничение на максималната скорост от 120 км/ч. Това разположение е по-стабилно, особено що се отнася до резки маневри при завиване и спиране. Ако автомобилът е оборудван с парктроник и се включи задна предавка, последният информира водача със звуков сигнал, отчитайки наличието на системата.

Цените на носещата конзола FlexFix са между 530 евро и 790 евро в зависимост от модела. Интегрираната система FlexFix често е по-евтина от другите багажници за задно разположение, които освен това се нуждаят от наличие на теглич за монтажа.