Начало Автомобили Opel Insignia измина 2 111 км от Швейцария до Северно море с...

Opel Insignia измина 2 111 км от Швейцария до Северно море с един резервоар гориво

88
0

Opel Insignia е господарят на пестеливостта в средния клас. Официалните данни за средния разход на гориво на Opel сочат стойности от 3.9 дo 3.8 литра (104 до 99 г CO2/км) в зависимост от оборудването на седана с пакет EcoFlex и задвижван от „шептящия дизел” с работен обем 1.6 литра и мощност 100 кВт/136 к.с. (препоръчителни цени с ДДС, започващи от 41 815 лева). В Германия моделът е категоризиран в клас по ефективност A+, но сега независим експерт от Швейцария доказа, че тези показатели могат да бъдат снижени значително при шофиране в средностатистически европейски условия на пътно движение. Феликс Еголф е бивш пилот на пътнически Airbus и hypermiler – рекордьор на дълги разстояния и част от група ентусиасти, която си поставя за цел постигането на все по-ниски и по-ниски показатели по отношение на минималния разход на гориво. По време на своето пътуване от Алпите до брега на Северно море и обратно, Феликс Еголф е регистрирал среден разход от едва 3.46 литра дизелово гориво на 100 километра. Като цяло, той е успял да измине пробег от 2 111 километра с едно зареждане на резервоара.

Пътешествието на Еголф започва от Люцерн на 6 април. Оттам той се насочва през планината Шварцвалд към централата на Opel в Рюселсхайм, където спира за кратка беседа с Кристиан Мюлер, вицепрезидент на GM Global Propulsion Systems – Europe. “Индикаторът на нивото на горивото все още показваше, че резервоарът е почти пълен в момента, в който Феликс Еголф пристигна в Рюселсхайм. Той беше успял да измине първите 429 километра със среден разход на гориво едва 3.2 литра. Великолепно е, че накрая успя да прекрачи границата от 2 000 километра,” сподели Мюлер.

След това маршрутът на маратона отвежда Еголф до Мюнстер, минава през Олденбург и достига до Куксхафен на брега на Северно море. На връщане рекордьорът минава през Хановер, Касел и Сейнт Гален преди да финишира успешно в Цюрих на 8 април.

“От известно време се стремях да прекрача бариерата от 2 000 километра, но не можех да открия подходящия за целта автомобил. Отличната аеродинамика на Opel Insignia (с коефициент на въздушно съпротивление 0.26 и много малка челна площ) в съчетание с гумите с намалено съпротивление на търкаляне Eco Contact 5 имаха основен принос в постигането на този отличен резултат. Това маратонско изпитание с Opel Insignia е и демонстрация на факта, че всеки, който има желанието и способността да шофира съзнателно, предвиждайки предстоящите събития на пътя, би могъл с лекота да изравни и дори да подобри официалните данни по отношение на разхода на гориво. Всеки може да бъде hypermiler”, подчертава Еголф.

При своето пътешествие до Куксхафен Феликс Еголф има възможност да се наслади и на други качества на Opel Insignia в качеството му на комфортен седан за пътуване на дълги разстояния. Двигателят впечатлява с максималния си въртящ момент от 320 Нютонметра, който е на разположение още в ниския, икономичен по отношение на горивото оборотен режим между 2 000 и 2 250 об/мин, изключително плавната си работа и изобилието от мощ.

Много мощ, изобилие от въртящ момент, ниско равнище на емисиите и нисък разход на гориво, съчетани със забележително спокойна и плавна работа – всички тези качества са част от същността на Opel Insignia 1.6 CDTi ecoFLEX с мощност 136 к.с. Впечатляващият максимален въртящ момент от 320 Нютонметра е наличен още в оборотния диапазон между 2 000 и 2 250 об/мин. Флагманът в гамата на Opel предлага също и редица предимства в областта на технологиите, безопасността и комфорта като например, свръхмодерните електронни системи за подпомагане на водача, използващи данни от радарни и видеосензори – всичко от адаптивния круз контрол ACC ( Adaptive Cruise Control) и системата за предупреждение за опасност в страничните мъртви зони SBZA (Side Blind Zone Alert) до функцията за предупреждение за опасност от сблъсък отпред FCA (Forward Collision Alert) е част от серийното оборудване на модела. Освен това, отличните седалки от висша класа със сертификат за одобрение от AGR – независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия „Aktion Gesunder Rücken e.V.” (Инициатива за подобряване здравето на гърба) осигуряват отличен комфорт и многобройни допълнителни възможности за настройка, сред които и четиристепенна лумбална опора. Системата за персонална комуникация и мобилни услуги OnStar гарантира отлична и пълна свързаност на Insignia, предлагайки интернет връзка за до седем мобилни устройства чрез Wi-Fi точката за високоскоростен достъп.