Начало Автомобили Opel Mokka ще се предлага във версия, използваща за гориво газ пропан-бутан

Opel Mokka ще се предлага във версия, използваща за гориво газ пропан-бутан

527
0
Opel Mokka

Opel Mokka скоро ще се предлага на пазара във версия, използваща за гориво газ пропан-бутан, познат още и като LPG (Liquefied Petroleum Gas – втечнен петролен газ), която допълва познатата гама от конвенционални бензинови и дизелови варианти. Цените на варианта LPG започват от ниво 42 860 лева (препоръчана от производителя цена с включен ДДС за България). Новата Mokka 1.4 LPG е оптимизирана за използване на гориво газ пропан-бутан (LPG), но двигателят й може да използва без проблеми и бензин – просто водачът избира вида на горивото, което желае да използва.

При използване на газ пропан-бутан (LPG) двигателят с максимална мощност 103 кВт/140 к.с. изразходва само 7,7 литра на 100 километра (в комбиниран цикъл на движение) и отделя в атмосферата едва 124 г/км CO2. Eкологично съобразната версия Mokka LPG още сега изпълнява изискванията на бъдещата европейска екологична норма Euro 6 и се отличава с ниски нива на разхода на гориво и емисиите, които я правят достойна за емблемата ‘ecoFLEX’ – подобно на другите екологични модели в гамата на марката Opel от Astra дo Zafira Tourer. В сравнение с бензиновия вариант, разходите за гориво при Mokka 1.4 LPG са с около 50% по-ниски.

Популярността на интелигентния SUV модел в Европа расте – моделът заема челно място в своя пазарен сегмент във Финландия и Норвегия и е номер две в сегмента на пазарите в Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Италия и Швейцария. Със своите 145 000 поръчки до момента, моделът Mokka наложи марката Opel да увеличи производствения капацитет, премествайки производството в завода в Сарагоса през втората половина на 2014 г.

Производството на версията LPG на Mokka е част от гъвкавата продуктова стратегия на компанията, която предвижда вариант на пропан-бутан (LPG) за клиентите на 11 модела в гамата на Opel – Insignia (седан, хечбек и Sports Tourer), Astra (хечбек с пет врати и Sports Tourer), Corsa (хечбек с три и с пет врати), ADAM, Meriva, Zafira Tourer и Mokka.

Двигателят 1.4 Turbo LPG със 103 кВт/140 к.с. работи в два режима по отношение на използваното гориво и използва както бензинов резервоар, така и бутилка за газ пропан-бутан с вместимост до 34 литра. Обемът на бензиновия резервоар при тази версия е 53 литра, а при използване на пълния капацитет и на двата резервоара автономният пробег на модела може да достигне 1300 километра. Газовият резервоар е поместен компактно в пространството за резервна гума в задната част и запазва в пълна степен обема на багажното пространство.

Водачът може бързо и лесно да сменя горивния източник от пропан-бутан на бензин само с докосване на бутон.

Компактният SUV модел Opel Mokka се предлага с общо пет на брой динамични и икономични задвижващи агрегата, включително и новия вариант на пропан-бутан (LPG). Tези двигатели съчетават отличните динамични показатели с превъзходна икономия на гориво, която нарежда автомобила сред най-добрите в компактния SUV сегмент (SUV-B) в това отношение. Благодарение на това съчетание, SUV моделът с германски технологии успява да гарантира мощ и динамика, оставайки максимално икономичен по всяко време.