Начало Автомобили Opel Monza Concept: Инфо-развлекателните системи и комуникационната свързаност на бъдещето

Opel Monza Concept: Инфо-развлекателните системи и комуникационната свързаност на бъдещето

136
0
Opel Monza Concept

Ефективността и комуникационната свързаност са двете фокусни точки, определящи разработването на следващото поколение автомобили. Впечатляващият и високо оценен студиен модел Opel Monza Concept, чиято премиера се състоя на тазгодишното автомобилно изложение във Франкфурт, е основополагащ и пионер и в двете области, предлагайки една впечатляваща визия за бъдещето на автомобилното развитие. Със своята завладяваща стилистика и авангардната модулна система за задвижване, Monza Concept олицетворява стилната и постигната с високи технологии ефективност на четири колела, разширявайки това и с интериора. Най-новият концептуален автомобил на Opel впечатлява с уникалната си прожекционна технология и гъвкавите възможности за комуникационна свързаност, които изглеждат като огромна стъпка напред за днешните водачи, но скоро ще са нормална част от всекидневието.

Opel Monza Concept разбива рамките на представите за автомобилен дизайн, особено що се отнася до интериора – отбелязва изпълнителният директор на Opel д-р Карл-Томас Нойман. – С авангардната прожекционна LED технология, ние създаваме напълно нов инфо-развлекателен свят с уникално усещане за пространство. Той включва възможности за комуникация между водачите и техните семейства и дори с цялото интернет общество – нещо, което човек не можеше дори да си представи досега.

В Monza Concept водачът попада в един напълно нов и уникален свят на контролни прибори и инфо-развлекателни системи, съчетани със свръхмодерната LED прожекционна технология. Шофьорите няма да открият конвенционалните индивидуални, отделни монитори, които изобразяват различна информация. Вместо това те виждат голямо скулптурирано арматурно табло, което се простира от врата до врата и се използва за цяла прожекционна повърхност. Информацията и декоративните елементи се прожектират върху повърхността, която водачът може да индивидуализира според желанията, нуждите, вкуса и настроението си.

LED прожекторите създават непрекъснат, адаптивен мултифункционален дисплей. Това е световна премиера в автомобила. Конструкторите на Opel бяха първите, които решиха да приложат в тази сфера вече утвърдената в използването при различни мащабни събития технология. Триизмерните графики са впечатляващи и отразяват всички важни функции: от прецизната информация за водача и автомобила, до интернет и комуникационните възможности, като имат и декоративни функции. Така Monza Concept става основополагаща на нова тенденция по отношение на мултифункционалния дизайн: тя създава усещане за чиста емоция, но я съчетава с невероятна функционалност. Както зоната изобразяваща информацията, така и фона зад нея могат да бъдат индивидуално конфигурирани, като работата на системата се управлява с помощта на гласов контрол и бутоните на волана.

Ефективността и ергономичността също са приоритетни в тази система. Когато трябва да вземат решение за това как дисплеите да представят информацията, инженерите на Opel се насочват към най-добрия и най-индивидуалния начин за достигане на подходящите данни до водача. Подходът включва процес на „опростяване на множеството” функции, като информацията за автомобила, навигацията, настройки на смартфона и свързаността се появяват само, когато са необходими или желани от водача. Така той може да използва широк диапазон от данни без да бъде претрупван от излишни текстове или изображения. Това превръща Monza Concept в модел за бъдещите HMI системи (от Human-Machine-Interface или връзка човек-машина), тъй като дизайнът и конструкцията на неговия интериор е базиран на последните изследвания в тази област.

Това се отнася също и за връзката със смартфон в Monza Concept. С трите свята на комуникационна свързаност – наречени ME, US и ALL – водачите могат да се фокусират основно върху своето преживяване зад волана или да се свържат с приятели и семейството, както и с цялото интернет общество.

С ME инфоразвлекателната система виртуално прекъсва връзката със смартфона на водача и дава приоритет на информацията свързана с удоволствието от управлението на автомобила, фокусирайки се върху тази, която той счита за важна. Така например водачът има достъп до данни свързани с работата на двигателя, стила на шофиране и пътните условия.

US позволява на пътниците в Monza Concept да осъществят връзка с група от избрани хора като приятели и членове на семейството: те могат да свържат инфо-развлекателната система на автомобила със своите собствени комуникационни средства и да обменят информация, музика и изображения, да си чатят, да правят уговорки и т.н. Дисплеите показват връзката със семейството и приятелите.

ALL се простира отвъд US. Той позволява на водача и целия останал външен свят да се свържат помежду си. Водачите например, могат спонтанно да споделят своя планиран маршрут онлайн с таблет или смартфон, така че други хора да използват възможността да пътуват със собственика на автомобила, тоест създава се възможност за осъществяване на бърза форма на така наречения car-sharing (споделяне на автомобила). В допълнение съществуват множество функции като възможности за сравняване на информация с други водачи, изобразяване на алтернативни маршрути и много други.

С тази пионерна форма на инфо-развлекателни функции и технологии за свързаност, Monza Concept показва колко напред в мисленето си са конструкторите на Opel, така че следващото поколение автомобили да има своя принос в изграждане на хармонично и свързано общество.

Чрез широкомащабна свързаност на потребителите на превозни средства може да се подобри комуникацията и безопасността, защото по този начин опасните пътни ситуации могат да се идентифицират по-рано и по-прецизно. От гледна точка на преживяването в интериора, комуникационната свързаност и безопасността, революционната инфо-развлекателна и HMI система, която е сърцевината на Opel Monza Concept, е също и основа на разработките на бъдещите автомобили.