Начало Автомобили Опел пуска Adam LPG

Опел пуска Adam LPG

148
0
Adam,LPG,опел

Симпатичният Opel ADAM вече се предлага и във вариант с LPG захранване. С това малкият градски автомобил, който може да бъде индивидуално оформен за всеки вкус, още повече разширява възможностите за избор. Новият ADAM 1.4 LPG ecoFLEX е оптимизиран за работа с втечнен петролен газ или пропан бутан, но може да работи и с бензиново захранване, като водачът може да следи оставащия пробег по всяко време.

В режим на захранване с LPG, ADAM с мощност от 64 кВт/87 к.с. изразходва едва 6.9 литра гориво на 100 км с емисии на въглероден двуокис от 112 г/км. Сравнени с разходите на съответсващата по мощност бензинова версия тези на газовата са около 50 процента по-ниски! ADAM 1.4 LPG ecoFLEX е първият модел на Opel с фабрично инсталирана система за захранване с LPG, който излиза от поточната линия на завода в Айзенах. Цените са от 28.575 лева (препоръчителна цена за България с включен ДДС).

С ADAM 1.4 LPG ecoFLEX, Opel разширява гамата си от LPG модели до десет: Corsa (с три и пет врати), Astra (пет врати и Sports Tourer), Meriva и Zafira Tourer, вече и новата Insignia (с четири врати, с пет врати и Sports Tourer) се предлагат с бивалентно захранване LPG/бензин.

1.4 литровият ecoFlex двигател е оптимизиран за работа с втечнен петролен газ. За LPG варианта инженерите са усилили клапаните и клапанните легла и са адаптирали по съответстващ начин управлението на двигателя. Всички компоненти свързани с работата на автомобила на LPG, включително газовия резервоар, са конструирани специално за ADAM и са интегрирани в сигурни и защитени зони в автомобила. Целта е постигане на максимален пробег при работа на LPG без никакви компромиси. Благодарение на спестяващото пространство инсталиране на резервоара за LPG под пода на автомобила, в неговата задна част е запазен и пълният багажен обем. Резервоарът побира 35 литра пропан-бутан и сам по себе си осигурява на Opel ADAM около 500 километра в комбиниран цикъл. При използване на пълния капацитет и на двата резервоара е възможно постигане на пробег до 1,200 км.

Удобният индикатор за пътния пробег е позициониран директно пред погледа на водача на инструменталния панел и показва пробега на бензин, LPG, както и общия пробег. Така водачът винаги знае какво разстояние може да измине с всеки вид захранване. Преминаването от режим на LPG към бензин и обратно става плавно и неусетно и може да се осъществи или автоматично или чрез натискане на бутон на арматурното табло. Контролна светлина показва кога автомобилът е в режим LPG, а в момента, в който се премине към бензиново захранване, светлината се изключва. Гърловината за захранване с газ е разположена непосредствено до отвора на бензиновия резервоар, като Opel предлага адаптер за зареждане на различни места в Европа.

С възможността за зареждане с LPG освен с бензин, ADAM разширява възможностите си и утвърждава репутацията си на шампион по индивидуализация. Градският лайфстайл модел предлага над 61,000 възможности за оборудване за екстериора и почти 82,000 за интериора – повече възможности за индивидуализация отколкото който и да било друг автомобил в този клас – от множество цветови комбинации и варианти за колелата с уникални клипсове, до облицовка на тавана с LED „звезди”. В интериора, ADAM разполага с високотехнологични решения като системата IntelliLink, която е съвместима както с операционна система за iPhone така и с Android. Това прави Opel ADAM най-добрият по отношение на комуникационната свързаност малък автомобил, който освен това поддържа гласов контрол SIRI Eyes Free за iPhone.