Начало Автомобили Opel Zafira Tourer е най-мощният компактен ван със система IntelliLink

Opel Zafira Tourer е най-мощният компактен ван със система IntelliLink

109
0

Opel Zafira предлага впечатляваща комбинация от таланти. Новото поколение двигател 1.6 ECOTEC Turbo с директно впръскване, мощност 147 кВт/200 к.с. и въртящ момент 300 Нм при активирана функция овърбууст, превръща Zafira Tourer в един от най-мощните компактни ванове на пазара. Функционалният модел разполага и с високотехнологичната инфоразвлекателна система на Opel IntelliLink, интегрираща множество функции на смартфона в автомобила и свързваща водача и пътниците със света около тях. Най-мощната Zafira Tourer с авангардна система CD 600 IntelliLink се предлага на достъпната цена от 48 640 лева (препоръчителна цена с ДДС за българския пазар). Но и всяка Zafira Tourer може да бъде поръчана с IntelliLink като допълнително оборудване.

Благодарение на възможността за интегриране на смартфон, иновативната технология на Opel IntelliLink гарантира първокласни възможности за информиране и развлечение, които могат да бъдат съгласувани с приоритетите на всеки отделен потребител. Системата IntelliLink в Zafira Tourer разполага със CD драйв, AM/FM радио, AUX/USB входове, контрол на iPod/mp3 и смартфон с помощта на бутони на волана, Bluetooth връзка за телефона и аудио стрийминг. Тя включва и гласово управление на много функции, включително навигационната система и смартфона. Както 600 IntelliLink така и Navi 950 Europe IntelliLink може да произнася на глас получени SMS съобщения. В допълнение, различни снимки и изображения могат да бъдат показвани на екрана с помощта на USB връзка, когато автомобилът е паркиран. Големият цветен седем инчов дисплей предлага също нов интерфейс с графиките на IntelliLink, което прави информацията още по-достъпна.

Навигацията е интегрален елемент от системата Navi 950 IntelliLink и е изключително бърза и удобна за използване. Дестинациите могат да бъдат въвеждани лесно, както с помощта на традиционните контролни бутони, така и с гласово управление или така наречения “one shot entry” (избирате навигация, произнасяте „въведи адрес“, последвано от самия адрес като обща фраза). Увеличаването и намаляването на мащаба на картата сега става буквално моментално, като данните за осъвременяване могат да бъдат изтеглени чрез USB входа. Върховата система Navi 950 Europe IntelliLink съдържа карти на цяла Европа, включително Русия и Турция.

Водачите на Zafira Tourer, които държат на разнообразието от радиопрограми и високо качество на звука, могат да разширят своята инфоразвлекателна система с цифровата технология DAB+ – Digital Audio Broadcast. Тази опция разширява обхвата на приеманите радио станции, надеждността на приемане и качеството на звука, като същевременно с това осигурява удоволствие от слушането, съпоставимо с това на CD.

Zafira Tourer вече предлага динамика простираща отвъд комуникационната свързаност и авангардната инфоразвлекателна система. Под капака на автомобила може да бъде открит и изключителния агрегат от ново поколение 1.6 ECOTEC Turbo с директно впръскване и мощност 147 кВт/200 к.с., позволяващ на компактния ван на Opel да засенчи много от конкурентите със своите качества. С изключителния въртящ момент със стойност 300 Нм (при активирана функция овърбууст), който е на разположение от 1700 об/мин до 4700 об/мин, Zafira Tourer предлага изключителна динамика, далеч надхвърляща представата за типичното в сегмента на компактните ванове.

Високото ниво на въртящ момент още при ниски оборотни режими осигурява на автомобила изключително ускорение и впечатляваща еластичност. Оборудваната с този двигател Zafira Tourer ускорява от нула до 100 км/ч за 8.9 секунди, а ускорението от 80 до 120 км/ч на пета предавка се постига за едва 8.3 секунди – стойност, която е върхова за седем местен компактен ван. Максималната скорост е 225 км/ч, а разходът на гориво в комбиниран цикъл със Start/Stop система е 7.0 л/100 км (съгласно тестовата процедура NEDC) с емисии на CO2 164 г/км. Плавните характеристики на ускорението с изключително ниските нива на шум и вибрации са важен принос на авангардния нов двигател на Opel. Той се комбинира с шестстепенна механична трансмисия от ново поколение, предлагаща гладко и бързо превключване с минимално усилие.

Двигателят 1.6 ECOTEC Turbo с директно впръскване и мощност 147 кВт/200 к.с. е част от широката офанзива на Opel в областта на задвижващите агрегати. Като най-мощен мотор в гамата на Zafira Tourer той разширява възможностите включващи още върховия дизел 2.0 BiTurbo CDTI с мощност 143 кВт/195 к.с. и 400 Нм, новото поколение изключително тих дизел 1.6 CDTI със 100 кВт/136 к.с. и 320 Нм с разход на гориво едва 4.1 л/100 км (109 г/км CO2) и версията на 1.6 ECOTEC Turbo с директно впръскване със 125 кВт/170 к.с. В допълнение към тази широка гама от бензинови и дизелови агрегати изборът за Zafira Tourer включва и алтернативно задвижване с втечнен петролен газ-пропан бутан (Liquefied Petroleum Gas) и със сгъстен природен газ-метан (Compressed Natural Gas) – съответно 1.4 LPG със 103 кВт/140 к.с. и 1.6 CNG със 112 кВт/150 к.с.

Най-мощната версия на Zafira Tourer се отличава визуално с двойните ауспухови тръби и с дискретни червени надписи в задната част, предназначени за хората с око за детайла. Адаптивната ходова част на Opel FlexRide осигурява пълноценното насочване на мощността на Zafira Tourer към пътя, а гамата от колела се простира от 17 до 19 цола по размер.