Начало Автомобилни новини Opel Zafira Tourer е най-опазващият околната среда ван за 2014

Opel Zafira Tourer е най-опазващият околната среда ван за 2014

574
0
Opel Zafira Tourer

Opel вече спечели своята първа награда за 2014 година! Институтът за екология Okotrend и списанието с търговска насоченост Auto Test избраха Zafira Tourer за най-опазващият околната среда ван на 2014 година. Половината от параметрите при оценката са свързани с функционалността на самия автомобил (като разход на гориво, емисии на CO2, стандарти за емисии, нива на шум), докато другата половина е базирана на организацията и технологиите на процесите на производство. Популярният ван на Opel побеждава в своя клас, благодарение на ниското ниво на емисии и изключително екологичния двигател 1.6 CNG Turbo ecoFLEX. Сгъстеният природен газ CNG осигурява изключително чист горивен процес във високотехнологичния четирицилиндров турбо агрегат на Opel.

С разход от едва 4.7 килограма висококалоричен природен газ на 100 километра в комбиниран цикъл, Opel Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo ecoFLEX със 110 кВт/150 к.с. отделя едва 129 г/км CO2 – стойности, от които има полза както природата, така и собственикът. Ниският разход на гориво, съчетан с резервоар с капацитет от 25 килограма, осигурява пробег до 530 километра при работа на CNG.

Opel се е доказал като пионер в развитието на алтернативните системи за задвижване. Преди повече от десетилетие, през 2001 година, автомобилният производител представи първата си технологична концепция за захранване с природен газ наречена monovalentplus. Двигателите на Opel CNG ecoFLEX са оптимизирани за работа с природен газ, биогаз или комбинация от двата в произволна пропорция, като могат да работят и с бензин. Природният газ CNG и биогазът имат значително по-ниска цена от дизеловото гориво или бензина, а от гледна точка на разходите за изминаване на единица разстояние са по-евтини дори от втечнения петролен газ (LPG). В Германия правителството е установило регулаторен механизъм за данъчни отстъпки при използването на природен газ, като автомобилно гориво до 2018 година. Това се дължи на изключителната му екологичност, като автомобилите задвижвани с него отделят до 25 процента по-малко CO2, до 80 процента по-малко азотни окиси и на практика никакъв бензол и твърди частици. Ако се използва 100 процентен биогаз, въглеродният отпечатък на автомобила е почти нулев.