Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Оптимизъм във Ферари след петъчните тренировки

Оптимизъм във Ферари след петъчните тренировки

39
0

След като “дупката” на носа на Ферари бе изпробвана още през миналата седмица на тестовете в Барселона, задачата на двамата пилоти на Ферари днес бе съсредоточена най-вече върху изпробването на предоставените от Бриджстоун гуми.
Съвсем междудругото, ако се съди по прес релийза на екипа на Червените, Райконен и Маса бяха най-бързите състезатели на трасето днес. Финландецът бе по-бърз с около половин секунда от най-доброто време постигнато от пилот на Макларън и с повече от секунда от това на BMW Sauber F1.08. Това определено кара хората в екипа да са оптимисти за предстоящите два дни, въпреки че времената в петък нямат особено значение освен за статистиката.
А за какво е дупката на носа? “Нямаше да я използваме, ако не ни носеше предимства”, бе отговора на усмихнатия Райконен.
Финландецът определено нямаше никакви проблеми в този първи ден и буквално сияеше: “Много съм доволен. Свършихме предвидената работа и нямахме проблеми, което е радостно. Баланса, който намерихме е добър, въпреки че винаги може да бъде и още по-добър. Справяме се чудесно и с двата типа гуми. Все пак обаче в петък е трудно да се прави сравнение с останалите. Настройваме се за тежка борба.”
Колегата му Фелипе Маса имаше проблеми най-вече сутринта, когато направи три зрелищни пируета, разсеяли скуката по трибуните заради липсата на активност от страна на пилотите в началото на първата сесия.
“Карах на лимита и там както знаете е лесно да се допусне грешка. След завъртанията повредихме единия комплект гуми и затова не въртях много обиколки, защото щеше да е разхищение да употребим още един комплект.”
Иначе нямал особени трудности. “Беше добър ден. От това, което видях, очакваме напрегнат уикенд, но ние сме много бързи и работим в правилната посока. Следобед можеше да запиша и по-добро време, но в първата си обиколка с по-меките гуми имаше трафик на пистата и това ми попречи. Днес имам рожден ден и разбира се искам в неделя да си подаря победа за празника.”
Шефовете на отбора също бяха много доволни.
“Много сме доволни след тези три часа днес”, заяви тим шефът Стефано Доменикали. “Работим по предварително очертаната програма и нямаме проблеми. Предпазливи оптимисти сме за уикенда защото знаем че съперниците ни също са силни.”
Дали става дума за Макларън Мерцедес или за BMW Sauber обаче не бе уточнено.
Шеф инженерът Лука Балдизери също оцени позитивно първия ден.
“Благодарение на тестовете от миналата седмица имаме много добра база за развитие и сравнение. За щастие нямахме проблеми и така успяхме да свършим всичката предвидена работа. Винаги е трудно да се дават прогнози в петък, но смятам че можем бъдем оптимисти за остатъка от седмицата.”