Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организират автокино на Монца

Организират автокино на Монца

542
0
Монца, Гран при на Италия, писта
снимка: Пирели

Пандемията от COVID-19 спря световния спорт и редица организатори останаха без приходи. В момента някои дисциплини постепенно възобновяват събитията си. В немската футболна Бундеслига се играят мачове за втори пореден уикенд. Ла Лига получи одобрение от испанското правителство да рестартира на 8 юни. Националната баскетболна асоциация в Съединените щати преговаря за възобновяване на сезона си през юли в Дисни Уърлд. Идеята е там да се организират не само мачове, но и престоят на отборите и останалите лица, заети със срещите. Някои писти също започнаха отново работа – с ограничени събития и при специални мерки. На Монца в Италия са решили да се върнат към нещо позабравено в съвременния свят на безброй телевизионни канали и достъпен онлайн стрийминг: автокиното. Концепцията отговаря изцяло на изискванията за социално дистанциране, а цената ще е 10 евро на кола.

В програмата ще бъдат включени свързани с автомобилния спорт филми. На Монца планират проектът да започне в средата на юни и да продължи до август

Автокиното ще бъде организирано в Падок 2, намиращ се успоредно на извеждащата към Параболика права. Общата площ е около 13 000 кв. м. Прожекциите ще са вечерни, от четвъртък до неделя включително.

Идеята за автокиното се родила в община Монца при обсъждане на възможностите за използване на различни съоръжения в съответствие с изискваните за безопасност мерки.

„Филмите ще са посветени на автомобилния спорт. Историята на Монца е жива благодарение на феновете, те са нашата сила, независимо какви събития провеждаме. В момента хората не могат да отделят много пари, така че цената ще е достъпна”, обясни директорът на трасето Пиетро Бенвенути.

Бюджетът на проекта е около 100 000 евро – най-вече за необходимото оборудване като екран и озвучителна система

Част от него ще бъде поета от трасето, друга – от общината, а има и спонсори.

Кметът на Монца Дарио Леви коментира, че идеята била посрещната ентусиазирано от хората на пистата.

„Искахме да направим нещо хубаво за хората, някакво приятно лятно предложение. Трасето се превръща все повече в мултифункционално спортно съоръжение”, допълни той.