Начало Автомобили Още една иновативна студия от БМВ

Още една иновативна студия от БМВ

61
0

По време на специална церемония в музея си в Мюнхен, БМВ представиха уникалния прототип Симпъл, който определено предизвика силен интерес. На същото това събитие обаче баварците показаха и още един, не по-малко интересен прототип – БМВ Клевър.

Тук името отново представлява съкращение – „Compact Low Emission Vehicle for Urban Transport“ (Компактно превозно средство с ниско ниво на вредните емисии за придвижване в града). За първи път този модел бе показан през 2006-та. Дължината му е само 3 метра, широчината 1 метър, а височината 1.4 метра. Въпреки това обаче вътре има достатъчно място за двама души.

Тежкият само 400 килограма прототип има двигател с работен обем от само 230 кубически сантиметра, работещ на природен газ и развива скорост от 60 км/ч за около 7 секунди. Максималната му скорост е 100 км/ч, а пробегът, на който той е способен с едно зареждане е 200 километра.

Клевър използва състема за абсорбиране при удар, заимствана от Формула 1 и има специални въздушни възглавници и колани, което със сигурност е достатъчно, за да се справи без проблем с изискванията на NCAP краш-тестовете, дори и при челен удар с 56 км/ч.

Моделът може да се видим в музея на БМВ в Мюнхен.