Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Още промени в правилата

Още промени в правилата

44
0

ФИА потвърди още няколко промени в правилата на Ф1, които отчасти са наложени от увеличения брой автомобили, които ще стартират догодина.

 

КВАЛИФИКАЦИИ:

Тъй като броят автомобили догодина ще нарастне от 20 на 26, от ФИА решиха че в първите две фази от квалификацията вече ще бъдат елиминирани по 8, а не по 6 автомобила. Така за последната фаза отново ще се класират 10-те най-бързи автомобила в дадената сесия. Заради забраната за презареждане по време на състезанието, всички автомобили ще бъдат зареждани с гориво след края на квалификацията.

 

ГАРАЖНО ПРОСТРАНСТВО:

От догодина всички отбори вече ще разполагат с еднакво гаражно пространство на всяка една писта. Досега шампионите при конструкторите винаги се възползваха от повече гаражно пространство, спрямо другите.

 

ДВИГАТЕЛИ:

Правилото за осем двигателя на сезон остава, но отсега нататък ще бъде забранено да се използват два допълнителни двигателя в един състезателен уикенд. Ако това се случи, пилотът, нарушил правилото, ще получи наказание от преместване с 10 места назад на стартовата решетка за две поредни състезания – състезанието, в което е нарушил правилото и това след него.

 

АЕРОДИНАМИЧНИ ТЕСТОВЕ ПО ВРЕМЕ НА СЕЗОНА:

Тези тестове вече ще могат да бъдат максимум 6 дни, а не 8, както беше досега. Има обаче и допълнение, според което отборите ще могат да заменят всеки един от тези 6 дни за 4 часа тестове на модел в реален мащаб във въздушен тунел. Тези 4 часа обаче ще трябва да бъдат изразходвани в рамките на едно денонощие.