Начало Рали Осмият етап скъсен и прекратен, Петерханзел остава начело

Осмият етап скъсен и прекратен, Петерханзел остава начело

54
0
Дакар,рали Дакар

В съботния ден времето изигра решаваща роля в рали Дакар. Заради силните дъждове етапът от Салта до Сан Мигел де Тукуман в Аржентина първо бе съкратен, а в последствие и прекратен. Настана сериозна бъркотия в определянето на класиранията, а Стефан Петерханзел, който направи сериозна грешка в навигацията, след като се заблуди от следи на мотоциклетистите и направи повече от пет километра в грешната посока, преди да се върне обратно на правилния маршрут, явно ще запази водачеството си при всички положения.

Състезанието бе прекратено, като първоначално за победител бе обявен Герлен Шишери, който стартира втори зад Стефан Петерханзел. Зад него се наредиха Орландо Теранова и Роби Гордън.

Заради невъзможността да се премине излезлите от коритата си реки, етапа бе прекратен.

След краткото объркване за легитимни бяха взети времената от втората контролна точка. На нея Насър Ал-Атия бе първи, следван на 13 секунди от Роби Гордън и Герлен Шишери (на 36 сек). Изоставането на Петерханзел пък бе повече от две минути, като преднината му пред основния му съперник Ал-Атия е вече едва 28 сек. Времената пък все още са неофициални, защото няма окончателно потвърждение от организаторите от ASO.

Първоначално скоростната отсечка трябваше да е разделена на две части, но заради дъждовете и омекналата настилка, първата част бе отменена. Поточетата се превърнаха в пълноводни реки, излезли от коритата си, което попречи преминаването през определени контролни точки.

Така трябваше да бъдат изминати само 188 км. Но трасето, което организаторите промениха в бързината, бе напълно ново и различно от това в роудбука и навигацията не бе лесна. На първата контролна точка фаворитите бяха близо един до друг, но в последствие Жинел де Вилер не успя да удържи на темпото и изостана на 4 минути. На 118-ия километър се стигна до разклонение, на което мнозина от мотоциклетистите се объркаха. Петерханзел последва грешните следи, а дошлия малко след него Ал-Атия взе правилното решение.

Герлен Шишери първи достигна до финала, следван от Орландо Теранова и Роби Гордън, който в последните километри спука гума. Нани Рома и Петерханзел бяха последните, достигнали до финала, като времето на французина бе на 12:15 мин по-слабо от това на Шишери.

Всички чакаха идването на Ал-Атия, но от него нямаше и следа. Оказа се, че той, както и останалите пилоти са спрени от прелелите реки.

„Всичко вървеше добре, движехме се с пълна газ по трасето“, обясни Ал-Атия. „Когато стигнахме до реката обаче имаше три метра вода. Просто бе невъзможно да преминем. Затова се обадихме на организаторите, който неутрализираха етапа след втората контролна точка.“

Така предвидената за неделния ден почивка идва в удачния момент за участниците. Те ще почиват в бивака на Сан Мигел де Тукуман, за да се настроят за финалните изпитания.

Времената са неофициални.

Класирането след втората контролна точка на 8-я етап (топ 10):
01. Ал-Атия/Круз (Buggy) – 51:40 мин
02. Гордън/Уолч (Hummer) +13 сек
03. Шишери/Гарсен (SMG-Buggy) +36
04. Рома/Перен (Mini) +2:33 мин
05. Теранова/Фиуза (BMW) +2:42
06. Петерханзел/Котре (Mini) +2:46
07. Алварез/Грауe (Toyota) +4:18
08. Шабо/Пило (SMG-Buggy) +4:19
09. Де Вилер/Фон Цитцевиц (Toyota) +4:34
10. Новицки/Зилцов (Mini) +4:46

Общо класиране след осмия етап (топ10):
01. Петерханзел/Котре (Mini) – 17:18:09 Stunden
02. Ал-Атия/Круз (Buggy) +28 Sekunden
03. Де Вилер/Фон Цитцевиц (Toyota) +45:51 Minuten
04. Новицки/Зилцов (Mini) +50:51
05. Шишери/Гарсен (SMG-Buggy) +1:14:55 Stunden
06. Шабо/Пило (SMG-Buggy) +1:36:24
07. Рома/Перен (Mini) +1:38:14
08. Ерандонеа/Деброн (SMG-Buggy) +2:05:44
09. Теранова/Фиуза (BMW) +2:06:34
10. Томасе/Ларок (Buggy-MD-Rallye) +2:25:42