Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Основната цел на Петров в последните стартове е да спечели точки

Основната цел на Петров в последните стартове е да спечели точки

43
0
Аяо Комацу,Виталий Петров

Виталий Петров се завръща в Абу Даби, където миналата година се превърна в център на внимание, след като удържа Фернандо Алонсо (Ферари). Руският пилот на Ферари се надява да приключи сезона на ниво и разяснява очакванията си в интервю, разпространено от пресофиса на отбора.

– Как беше първата ти Гран при на Индия?

– Определено не бе лесен уикенд. Нова писта, нов асфалт, непознати завои. Трудно намерихме подходящите настройки, но автомобилът бе силен. Отне ни известно време, докато постигнем оптимален баланс. Скоростта бе сравнително добра и бърза в квалификацията, но аз сбърках и не стигнах Q3, а това не бе хубаво. Наказанието с пет места назад на грида също не помогна. В надпреварата бяхме бързи – достатъчно, за да финишираме в топ 8, но не се получи. Тръгнахме си разочаровани, тъй като не спечелихме никакви точки. Смятам, че ще сме далеч по-добре подготвени догодина.

– Какво е мнението ти за пистата в Абу Даби?

– Там има прекрасна атмосфера. Пистата е добра за зрителите, а публика има много – ходят дори руснаци. Трасето ми харесва, асфалтът е гладък и в началото на уикенда ще е малко мръсен, но ще разберем колко едва като стигнем до Абу Даби. Не знам как точно ще върви автомобилът ни. Ще видим какво ще е поведението на гумите, както и останалите неща – едва тогава ще преценим къде сме спрямо съперниците. Надявам се да сме бързи. Притесняваме се, че не експлоатирахме достатъчно потенциала на автомобила си в решителни моменти. Границата между успешното представяне и провала е много тънка. Но като цяло съм уверен, че уикендът ни може да е на ниво.

– Миналия сезон удържа Алонсо зад себе си, въпреки че той се бореше за титлата. Какви са спомените ти за тази битка?

– Това беше миналата година, вече е история. Да, състезанието беше добро за мен, тъй като не допуснах грешки и карах наистина здраво. Фернандо не успя да ме изпревари, въпреки че бе с по-бърз автомобил. Сигурно му е било безкрайно трудно да е зад мен толкова дълго, но честно – не беше чак толкова сложно да го задържа. Наясно съм, че звучи самохвално!

– Какви са целите ти за последните два старта от сезона?

– Да спечеля още точки – това е първата ми цел. Показахме, че сме бързи във високоскоростните завои. Знаем, че имаме проблеми в кривите, където се минава на по-ниски предавки. Но ще останем съсредоточени, ще се постараем да нямаме пропуски в нито един аспект от работата си и мисля, че резултатите са постижими. Искам да приключа добре сезона.