Начало Други Никола Цолов финишира на шеста позиция в основното състезание в Испания

Никола Цолов финишира на шеста позиция в основното състезание в Испания

1557
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Спас Генев

Никола Цолов финишира на шеста позиция в основното състезание в Испания. Българският състезател се движеше трети в началната фаза. Но с напредване на надпреварата той загуби няколко три позиции. В крайна сметка Цолов остана шести и добави ценни точки към своя актив. Победител в състезанието стана Арвид Линдблад (Према), следван от Кристиан Менсъл (АРТ Гран при) и Леонардо Форнароли oт тима на Трайдънт.

Испания е домакин на петия кръг за сезон 2024 във Формула 3. Състезателният уикенд се провежда на пистата Каталуния с дължина 4.657 км и разположена край град Монтмело. Това е една от най-добре познатите писти за пилотите и отборите във Формула 3. Вчера се проведе спринтовото състезание. В него Никола Цолов финишира 13-ти, след като загуби няколко позиции в началото, които не успя да възстанови.

Времето преди началото на основния старт в Испания беше малко по-хладно в сравнение с вчерашния ден. Въпреки това имаше очаквания за висока деградация на гумите на Пирели заради характеристиките на пистата край Барселона. Днес ще се проведе старт №100 в модерната история на F3, започнала през 2019 г.

Никола Цолов запази третото място след изгасването на червените светофари. Пред него бяха Менсъл и Линдблад. Зад българския лъв се движеха Браунинг, Форнароли, Ван Хюпен, Гьоте, Стеншорн и Дън. Стартът беше сравнително чист и нямаше сериозни инциденти

Никола Цолов запази позицията си след първите три тура от състезанието в Испания. Пред него Менсъл водеше битка с Линдблад. В същото време българинът беше притискан от протежето на Уилямс Люк Браунинг.

В петата обиколка Линдблад изпревари Менсъл с DRS в края на дългата старт-финалната права. Никола Цолов също загуби позиция спрямо Браунинг. Пети се движеше Форнароли, следван от Ван Хюпен, Гьоте, Стеншорн, Дън и Боя. Междувременно облаците над трасето в Испания започнаха да се сгъстяват. Според прогнозите има веротяност за валежи след края на надпреварата.

В следващите обиколки българският пилот се движеше на четвърто място. Неговият съотборник Кристиан Менсъл беше настигнат от Менсъл. В челото водеше Линблад. По-назад имаше много битки. В тях участваха Чарли Вурц, София Фльорш, Джоузеф Лоук и Себастиан Монтоя.

Никола Цолов продължаваше да се движи четвърти след преполовяването на състезателната дистанция в Испания. Българският лъв се намираше на около секунда зад Браунинг. В същото време на същата разлика беше Форнароли. В зоната на точките се намираха Гьоте, Ван Хупен, Стеншорн, Дън и Боя. До момента нямаше отпаднали пилоти.

10 тура преди финала някои пилоти от F3 съобщиха, че на някои места има капки дъжд. Въпреки това не се очакваше този дъжд да наложи спирания в бокса и смяна на гуми. Линдблад продължаваше да води пред Менсъл, Браунинг и Цолов. Българинът се доближи до британеца на около 6 десети. Пети продължаваше да се движи Форнароли. По-назад лидера в шампионата Габриеле Мини (Према) започна да губи позиции

В последните обиколки темпото на Никола Цолов започна да спада. Състезателят на АРТ Гран при беше изпреварен от Форнароли. 2 обиколки преди финала Цолов беше изпреварен и от Гьоте. Отпред Линдблад имаше комфортен аванс спрямо Менсъл.

Във финалната обиколка Никола Цолов беше атакуван от съотборника си Лорънс ван Хюпен. Двамата имаха контакт, след който Цолов мина пред зоната за сигурност. В същото време Ван Хюпен беше атакуван от Стеншорн. Двамата имаха контакт, след който състезателят на АРТ Гран при спука гума.

Победител в днешното състезание от Формула 3 стана Арвид Линдблад. Втори и трети останаха Кристиан Менсъл и Леонардо Форнароли. Следващите три места бяха заети от Оливър Гьоте (Кампос Рейсинг), Люк Браунинг от тима на Хайтек и Никола Цолов. В топ 10 влязоха още Алекс Дън (MP Моторспорт), Мария Боя (Кампос Рейсинг), Дино Беганович (Према) и Ноел Леон (Van Amersfoort Racing).