Начало Картинг Оспорвани битки в 4-ия кръг от София Картинг Ринг

Оспорвани битки в 4-ия кръг от София Картинг Ринг

39
0

Георги Попчев спечели 4-ия кръг от любителския шампионат по картинг на София Картинг Ринг, организиран със съдействието на Shell Helix. Надпреварата е част от Sodi World Series (SWS), като в този кръг участие взеха 48 пилоти. След проведени 4 квалификации, всяка по 7 минути, се състояха и 4 полуфинала. В квалификацията най-бърз бе Николай Атанасов, а в полуфиналите най-бързите трима от всеки се класираха за големия финал.

В първия челната тройка сформираха Ники Атанасов, Венцислав Василев и Веселин Паунов. От втория това направиха Димитър Цолов, който е баща на шампиона у нас в клас Мини БГ Никола Цолов, Борис Карастанев и Страхил Иванов. След края обаче първите двама получиха 10 секунди наказание за инциденти и така тройката от този полуфинал придоби следния вид – Страхил Иванов, Искрен Иванов и Давид Будев.

От третия полуфинал напред продължиха Марсело Сартори, Виктор Кирилов и Валентин Раденков, а от 4-ия се класираха Георги Попчев, Алекс Юлиан и Филип Игов. Останалите сформираха три по-малки финала  – D, C и B, като в тях пилотите караха по пистата в обратна посока на класическата. Победители в тях съответно станаха Заки Насер, Явор Тенев и Димитър Цолов

В големия финал А, където също се караше в обратна посока, участваха общо 12 пилоти. От полпозишън стартира постигналия най-добро време в полуфиналите Георги Попчев. Той поведе колоната и до финала бе недостижим за съперниците си. На 6.143 сек след него втори завърши Венци Василев, който води люта битка за позицията с Марсело Сартори, Алекс Юлиан и Николай Атанасов, които завършиха 3,-и, 4-и и 5-и. Първите трима плюс записалия най-бърза обиколка за цeлия кръг получиха наградите на Shell – туба масло Shell HelixUltra.

Победителят от предишния кръг Веселин Паунов остана 6-и, но той караше с допълнително тегло от 12.5 кг към карта си заради това, че бе лидер в шампионата до този кръг.

След това се състоя и т.н. суперфинал, който също носи точки за шампионата, и който се проведе в класическата посока на движение. В този финал участваха 12-те пилоти, постигнали най-бързи обиколки в хода на финалите, но стартиращи в обратен ред – този с 12-о време първи, този с 11-о втори и т.н.

Така първи и втори трябваше да потеглят Стоил Неков и Димитър Цолов, които в хода на надпреварата бяха изпреварени от по-бързите им колеги. След оспорвана битка в крайна сметка първи стана Венцислав Василев, следван от Валентин Раденков и Алекс Юлиан. Най-бързата обиколка за кръга направи Николай Атанасов – 45.213 сек.

Шампионатът се организира за втора година и се състои от общо 10 кръга, като всички се провеждат на София Картинг Ринг. В първите 9 от тях целта на всеки състезател е да се класира в първите 20 във временното класиране, за да продължи и в последния кръг – т.н. „Голям финал”. В него натрупаните точки до момента се анулират и крайното класиране се определя според постигнатия резултат във въпросния финал.

А той ще се проведе на 21 май и ще бъде няколко пъти по-дълъг спрямо останалите състезания. Победителят ще спечели пътуване до пистата Монца за Гран при на Италия от Формула 1 с покрити всички разноски. Вторият и третият в класирането ще спечелят тест със състезателен картинг KZ 2 с 48 конски сили на трасето в Кюстендил. 

Оставащите състезания до края на сезона: 

5-и кръг: 26 февруари
6-и кръг: 11 март
7-и кръг: 26 март
8-и кръг: 9 април
9-и кръг: 23 април 
10-и кръг: 21 май (голям финал)