Начало BG спорт От БФАС обявиха: Ще си търсим правата и няма да се примирим

От БФАС обявиха: Ще си търсим правата и няма да се примирим

920
0
Владимир Илиев и Николай Златков, снимка: Lap.bg

Председателят на БФАС Владимир Илиев заяви, че управляваната от него организация ще си търси правата и няма да се примири с настоящата ситуация. А тя е, че от края на миналата седмица БФАС остана без лиценз от Министерството на спорта. Той беше даден на новооснованата Автомобилна Федерация на България, ръководена от Камен Михайлов.

„Ние няма да се примирим с този акт на министъра, каза Илиев. – Той може да бъде обжалван. Не виждам как новата федерация ще организира рали България. Няма да позволим на някой да унищожи спорта ни. Ще предприемем всички законови мерки и ще обжалваме. Ще се обърнем и към юристи.“

Според Илиев опасност сезонът у нас да се провали няма, тъй като клубовете по принцип сами организират състезанията и ще продължат да го правят. Независимо коя федерация управлява спорта ни.

Според члена на УС на БФАС Александър Ковачев реално Министерството на спорта няма никакво основание да отнема лиценза на федерацията,

тъй като тя отговаря на всички изисквания. А това, че няма лиценз към ФИА не било проблем, тъй като тя кандидатства за такъв. И кандидатствайки, отговаря на изискванията.

„БФАС е здравословна и работеща федерация, която изпълнява законите, заяви друг представител на федерацията Петко Манолов. – Заповедта на министъра ни шокира. Мотивът е, че не сме член на международна организация, в случая ФИА. Лицензът е даден на нова федерация, която не е упражнявала спорта дейност. Според нас АФБ е близка със СБА чрез различни роднински връзки. А СБА и министър Кралев работят в посока, която не е в интерес на спорта.“

Според друг член на УС Николай Златков конфликтът между БФАС и СБА е започнал в края на миналата година. Тогава от федерацията са направили постъпления за кандидатстване за лиценз към ФИА, на който притежател е само СБА.

Той обясни още, че след отказа на СБА да даде лиценз на БФАС на 18 януари тази година, от БФАС са изпратили писмо с искане за среща с министър Кралев, на което дори не са получили отговор.

снимка: Lap.bg