Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Ферари са изгубили повече от 100 точки заради грешки – на...

От Ферари са изгубили повече от 100 точки заради грешки – на тима и на Льоклер – и технически повреди

3218
0
Макс Верстапен, Ред Бул, Шарл Льоклер, Ферари
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Грешките на Ферари и Шарл Льоклер и техническите повреди на F1-75 са стрували на Скудерията и пилота ѝ повече от 100 точки в битката през сезон 2022 във Формула 1. В подробен анализ на the-race.com подробно се изброяват случаите къде и колко актив е изтърван. Те са следните:

-7 точки на Имола – завъртане, докато върви трети, финишира шести

-25 точки на Каталуния – отпадане, докато води заради повреда на задвижващата система

-13 точки в Монако – грешка в стратегията, след като водеше

-18 или -25 точки в Баку в зависимост от това дали щеше да е първи или втори – отпадане, докато води заради повреда на задвижващата система

-5 или -15 точки в Монреал – стартира от дъното на грида заради смяна на задвижващи системи вследствие на проблемите с двигателите

-13 точки на Силвърстоун – грешка в стратегията

-18 или -25 точки на Пол Рикар в зависимост от това дали щеше да е първи или втори – отпадане след инцидент

Като се вземат предвид различните стойности, то Ферари и Льоклер са загубили между 99 и 123 точки. От изброените случаи пропуските на пилота са два. Останалото са грешки на тима и технически повреди.

„Феновете на Ферари ще кажат, че тези стойности са преувеличени, защото никой не е перфектен и всеки изпуска точки в рамките на сезон. [Макс] Верстапен не е изключение. Той изтърва 55 точки, губейки втори места в Бахрейн и Австралия заради технически повреди, както и победа във Великобритания, където премина върху отломки, повредили болида му. Но дори в най-нереалистичния сценарий, ако си представим идеален сезон и за двата отбора, пак от Ферари са загубили повече“, се посочва в анализа

В наблюденията се посочва, че подобни разсъждения са субективни, но няма съмнение, че Льоклер не би трябвало да е на 63 точки зад Верстапен в настоящия момент от първенството, а пред него или точно зад пилота на Ред Бул.

След Гран при на Франция Матия Биното каза, че Ферари ще върви старт за старт оттук нататък.

„Ние не можем да си позволим повече пропуски, както и те (Ред Бул – б.р.) не могат да си позволят грешки. Това е риск за всички. Ще вървим стъпка по стъпка, състезание за състезание. Ще се опитаме да ги притиснем, както и да спечелим оставащите до края на сезона надпревари. Само това можем да сторим. Да видим какво ще стане до края на състезателната година“, заяви шефът на Скудерията.

Биното очаква борбата между Ред Бул и Ферари да е оспорвана и в последната надпревара преди лятната ваканция – Гран при на Унгария.

„Мисля, че и там битката ще е много близка. Автомобилът ни е с добро поведение – справя се чудесно и на горещо, и на студено. Там ще ни е необходимо максимално аеропритискане – изискванията на Хунгароринг са по-различни от тези на Пол Рикар. Ред Бул също ще трябва да извади малко повече аеродинамично притискане, така че не очаквам толкова голямо предимство в скоростта. Знаем, че и в Унгария управлението на гумите ще е сложно, може да прегряват. Трудно е за предните гуми, за сцеплението. В това отношение предизвикателството е подобно на това във Франция, а според мен там се справяхме доста добре“, коментира той.