Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Хаас нямат големи очаквания за уикенда в Бахрейн

От Хаас нямат големи очаквания за уикенда в Бахрейн

584
0
Хаас VF-24
снима, Хаас

От Хаас нямат големи очаквания за уикенда в Бахрейн. Това заяви шефа на тима Аяо Комацу. Според него, основната цел за Хаас ще бъде да повтори напредъка, показан по време на тестовете и да няма сериозни проблеми с гумите.

Тази седмица Хаас започва деветата си кампания в F1. Американският тим отваря нова глава в кратката си история. В началото на годината екипът се раздели с дългогодишния си ръководител Гюнтер Щайнер. 58-годишният специалист беше освободен заради сериозни разногласия със собственика на отбора Джийн Хаас. Малко преди това екипът се раздели и с техническия директор Симоне Реста

На мястото на Щайнер застана Аяо Комацу. Японецът също работи в Хаас от дебюта на тима в F1 през 2016 г. Комацу вече започна ревизията на всички отдели на тима и направи анализ на всички проблеми, с които трябва да се справи.

Хаас участва в предсезонните тестове в Бахрейн. Американският отбор възприе доста различен подход спрямо всички останали. Целта на отбора беше свързана с това да разбере дали все още има сериозни промени с гумите. Именно това беше най-сериозната слабост на Хаас през миналогодишната кампания.

Комацу беше доволен от прогреса на отбора по време на изпитанията. Въпреки това той знае, че първите стартове за 2024 г. ще бъдат изключително трудни.

„На първо място, общата цел на предсезонните тестове беше да подобрим представянето си в състезанията и управлението на деградацията на гумите, което беше основната слабост от миналата година. Съсредоточихме се изцяло върху това. През първия ден успяхме да постигнем доста добър напредък, както по отношение на настройките на автомобила, така и от страна на карането“, сподели Комацу.

„През втория ден все още се фокусирахме върху управлението на гумите. Също така се съсредоточихме върху даването на насоки на аеродинамичния екип за бъдещо развитие, което наистина трябва да се получи тази година. Справихме се добре с това“, продължи шефът на Хаас. „Навлизайки в третия ден постигнахме достатъчен напредък. Имам увереността да кажа, че можем да разгледаме и представянето ни при ниски нива на горивото. В същото време се фокусирахме и по отношение на надеждността и разглеждането на състезателните симулации“, каза още Комацу.

„Като цяло смятам, че постигнахме първоначалната си цел – да разберем представянето на гумите и да дадем насока на аеродинамичния екип за бъдещия план за развитие. След това искаме да подобрим представянето в квалификациите и надеждността. Смятам, че начинът, по който работихме по време на тестовете, фокусирайки се първо върху представянето в състезанието, а след това върху квалификацията, е този, по който ще продължим оттук нататък“, завърши шефът на Хаас.

Тази година Хаас отново разчита двама пилоти с много опит- Кевин Магнусен и Нико Хюлкенберг. Датчанинът започва седмата си кампания с американския отбор, а германецът- втората

Магнусен има много добри спомени от Бахрейн. Пилотът на Хаас финишира пети на трасето в Сахир през 2018 и 2022 г. Сега обаче няма шансове да повтори този страхотен резултат.

„Можем да се радваме за тестовете. Целта беше да работим върху дълги серии с високо съдържание на гориво. Работихме и върху неща, свързано със състезанията, които да решат основния ни проблем от миналата година. Мисля, че постигнахме напредък. Не искам да повишавам очакванията – мисля, че все още имаме много работа за вършене – но сме стигнали донякъде с работата, която свършихме през зимата и тези дни на тестовете“, каза Магнусен.

„Пистата в Бахрейн е сложна, особено за задните гуми. Деградацията тук обикновено е доста висока. Ако можеш да управляваш гумите си тук, това е един добър знак. Управлението на гумите не е лесно, така че това е добро място за нас да тестваме, особено като се имат предвид проблемите, които се опитваме да отстраним. Очаквам с нетърпение да видя къде ще бъдем в състезанието. Това винаги е последният тест, преди да се види дали сме постигнали напредък или не. Всички са в добро настроение. Като цяло в отбора цари наистина добра атмосфера, каквато отдавна не бях усещал“, добави пилотът на Хаас.

Хюлкенберг също има добри спомени от Бахрейн. Опитният германецът има няколко класирания в топ 10 през годините, включително пето място през сезон 2014.

„Като цяло предсезонните тестове бяха добри и положителни. Всяко начало винаги е трудно. Не искам да се вълнувам или да съм прекалено ентусиазиран. Все пак определено постигнахме подобрение в някои области, в които миналата година изпитвахме трудности. Това е хубаво да се види и усети, но това беше много необходимо“, заяви Хюлкенберг.

„Твърде рано е да се каже къде точно сме в подреждането. Това обаче бяха няколко забавни дни и като цяло успешни от гледна точка на изпълнението на тестовете и надеждността. С нетърпение очаквам да започне сезонът и съм любопитен да видя как ще се развие всичко“, добави състезателят на Хаас.