Начало Избрани От Либърти не очакват проблеми при подписването на следващото споразумение „Конкорд“

От Либърти не очакват проблеми при подписването на следващото споразумение „Конкорд“

484
0
Формула 1, F1, падок
снимка: Майкъл Потс

От Либърти не очакват проблеми при подписването на следващото споразумение „Конкорд“. Това заяви главният изпълнителен директор на компания Грег Мафей. Според него, този път нещата трябва да преминат спокойно и не очаква да има каквито и да е търкания с отборите от F1.

Предишните преговори по споразумението „Конкорд“ между ФИА и F1 бяха доста напрегнати и продължиха повече от година. В крайна сметка двете страни подписаха новото споразумение през лятото на 2020 г.

Настоящото споразумение изтича в края на 2025 г. То беше договорено от вече бившия главен изпълнителен директор на F1 Чейс Кери. Този път обаче нямаше толкова остри дебати, които бяха нещо нормално за ерата на Бърни Екълстоун

По-рано тази година стана ясно, че вече са започнали предварителни дискусии за следващото споразумение „Конкорд“. То влиза в сила от сезон 2026 г. Това ще бъде първият „Конкорд“, подписан по времето на Стефано Доменикали. Италианецът пое кормилото на F1 в началото на 2021 г.

Мафей казва, че преговорите в наши дни са много по-прости поради подобрените взаимоотношения между F1 и отборите. Според него всички страни осъзнават, че общият дял от приходите става все по-голям.

„Исторически погледнато, споразумението „Конкорд“ е било трудна борба. Честно казано то никога не е било подписано, докато сезонът не е приключил“, сподели Мафей.

„Тогава нещата работеха наопаки. Този път се справихме добре. Опитваме се да променим динамиката. Това се случи първо при Чейс Кери, а сега и при Стефано. Благодарение на тях се дължи промяната на динамиката с отборите. Сега сме много по-сплотени“, продължи CEO-то на Либърти Медия. „Това не означава, че искат да ни плащат повече. Всички са съгласни с ценността, която правим заедно, както и с това, че увеличаването на „лъвския пай“ е положително за всички. Осигуряването на стабилност и сигурност за това накъде вървим е от полза за тях“, каза още Мафей.

„Видяхте, че стойността на F1 нарасна драстично, тъй като увеличихме EBITDA (печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация). Но в действителност оценките на отборите в F1 се увеличават много по-бързо. Те виждат ползата от режима, който заедно създадохме, както и ползата от удължаването на тази сделка“, обясни главният изпълнителен директор на Либърти Медия.

Според Мафей, едно ранно споразумение „Конкорд“ ще осигури стабилност. Тя ще помогне както на F1, така и на отборите да сключат дългосрочни спонсорски договори и т.н.

„Това, за което основно говорим, е ранно подновяване на сделка, която е много подобна на условията, които имат днес. Защо смятаме, че това е предимство? Мисля, че всички можем да продадем спонсорите, да продадем телевизионните оператори, да продадем на всички хора сигурността на спорта и да намалим риска от потенциалните възможности в бъдеще. Смятам, че те [отборите] имат възможност да излязат и да продадат същите идеи на спонсорите. Ето защо всички искат да удължат срока на действие на настоящия режим в F1. Да ви кажа често смятам, че видяхме добър интерес към това“, обясни CEO-то на Либърти.

Мафей добави, че не очаква да има сериозни промени в следващото споразумение „Конкорд“.

„Не очаквам съществена промяна в начина на работа. Вероятно ще има нещо подобно и ще имаме стимул да развиваме бизнеса. Те [екипите] в F1 са увеличили значително EBITDA. Благодарение на успеха, вярата в продукта и вярата в себе си успяхме да го развием по-бързо. Oчаквам, че подобна ще бъде конструкцията и при всяко разширяване на Конкорд“, завърши Грег Мафей.