Начало Избрани F1 иска да сключи ново споразумение „Конкорд“ в началото на 2026 г.

F1 иска да сключи ново споразумение „Конкорд“ в началото на 2026 г.

583
0
ФИА, Формула 1, F1
снимка: Спас Генев

F1 иска да сключи ново споразумение „Конкорд“ в началото на 2026 г. Това заяви притежателят на търговските права на световния шампионат Либърти Медия. Американската компания очаква да не изпитва затруднения в преговорите за подписването на следващия специален договор с ФИА.

Настоящото споразумение „Конкорд“ важи до края на 2025 г. То диктува търговските, финансовите и управленските условия, обвързващи отборите със спорта.

Предишните преговори по споразумението „Конкорд“ между ФИА и F1 бяха доста напрегнати и продължиха повече от година. В крайна сметка двете страни подписаха новото споразумение през лятото на 2020 г.

Наскоро Стефано Доменикали присъства на инвеститорска конференция на Либърти Медия. По време на той каза, че процесът на изглаждане на новите разпоредби трябва да се развие без сериозни драми

„Току-що подписахме ново споразумение за „Конкорд“ и както винаги се стремим да бъдем много бързи“, сподели Доменикали.

„Бих казал, че балансът на предложенията е много важен за екосистемата. Ако се върнем назад ще видим, че повече от два отбора искаха заеми от F1, за да оцелеят и да участват в Гран при. Днес, благодарение на нещата, които направихме, екосистемата е много здрава и устойчива във финансово отношение. Това придаде стойност на нашия бизнес“, добави CEO-то на F1.

„Това е нещо, което беше признато от всички отбори. Когато дойде подходящия ще започнем преговори за новото споразумение „Конкорд.“ Смятам, че отборите ще разберат какво сме направили за тях, докато ние ще разберем каква според нас ще бъде правилната стратегия за справяне с това.“

„Това може да се случи рано или късно, все пак ние току-що подписахме новия договор. Затова трябва да се подготвим по най-добрия възможен начин и да знаем, че елементите, които въвеждаме, са правилните.“

F1 и ФИА не са в много добри отношения през последно време. В началото на годината Либърти Медия влезе в конфликт с президента на федерацията Мохамед бин Сулайем. В крайна сметка бившият рали пилот спря контрола си върху F1 и остави ежедневното управление на операциите на директора на Комисията едноместните автомобили на Никола Томбазис.

Главният изпълнителен директор на Либърти Медия Грег Мафей се съгласи с коментарите на Доменикали. Американецът настоя че е в интерес на всички страни да се обединят и да сключат новото споразумение, което се очаква да действа до 2030 г.

„Със Стефано си говорихме за това [следващото споразумение за „Конкорд“] и какво бихме могли да искаме и кога да отидем“, каза Мафей.

„Смятаме, че е в интерес на всички – на отборите, на нас и на ФИА – да затвърдим успеха, който постигнахме заедно, както и да покажем на света, че сме заедно, за да продължим напред. Не мисля, че този случай ще завърши така, както преди години“, каза още главният изпълнителен директор на Либърти Медия.