Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Пирели очакват различни стратегии с гумите в Монреал

От Пирели очакват различни стратегии с гумите в Монреал

35
0

Спортният директор на Пирели Пол Хембри заяви, че очаква различен избор на стратегии по отношение на гумите за предстоящата Гран при на Канада. За състезанието на пистата в Монреал са номинирани най-меките възможни типове – ултрасофт, суперсофт и софт. Така ултрамеките гуми ще бъдат използвани за втори път този сезон след Монако. И докато по улиците на Монте Карло тяхното износване беше ниско и Хамилтън можеше да направи над 45 обиколки с тях, то на Жил Вилньов това няма да е така.

И по-бързото им износване може да наложи две спирания в бокса. Най-бързия вариант изглежда с 2 стопа – тръгване с ултрасофт, след това поставяне на суперсофт след около 20 обиколки, и след още 30 тура слагане отново на ултрасофт или пък на суперсофт за оставащите около 20 тура (общо 70). При това пистата Жил Вилньов предлага възможности за изпреварване и попадането зад по-бавен болид не е голям проблем.

Вероятно обаче много пилоти ще се опитат отново да затворят състезанието само с един питстоп, като и тук вариантите са 2: Стартиране с ултрасофт и минаване направо на софт, с който да се изкара до финала. Възможен е и подхода на Даниел Рикиардо от Монако, който гарантира по-лесно изпълнението на тактиката с един бокс – каране във втората част на квалификацията със суперсофт и потегляне с тях, след което (25-30 обиколки) минаване на софт.

Последното не важи за пилотите на Рено и Хаас, които изобщо не избраха комплекти суперсофт за уикенда (изборът на всеки пилот вижте в графиката вдясно). По правилник пилотите трябва да запазят по 2 комплекта софт за състезанието, като само единият от тях е задължителен за използване.