Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Ред Бул надвишили значително бюджета си за сезон 2021?

От Ред Бул надвишили значително бюджета си за сезон 2021?

2836
0
Ред Бул, гараж, пит, бокс
снимка: Спас Генев

Ограничението на бюджетите във Формула 1 бе въведено през сезон 2021 и ФИА трябва да следи дали отборите го спазват. От федерацията са приключили прегледа да докладите за разходите през сезон 2021 и според информация на Ауто Мотор унд Шпорт два отбора били превишили ограничението. В падока се говорело, че от Ред Бул са надскочили значително лимита. Говори се, че и в Астън Мартин са прехвърлили границата на харчовете. Очаква се ФИА да оповести резултатите от одита си другата седмица.

Нарушението на финансовите правила е провинение също като неспазване на техническия правилник. Проблемът е, че няма постановени санкции

Ако са похарчени до 5% над ограничението, то нарушението се счита за дребно. Санкции обаче няма посочени – нито за такъв тип провинение, нито за по-сериозни варианти. Ако в действителност има неспазване на лимита, и то с отбора, спечелил титлата при пилотите, ФИА ще има сериозни проблеми.

Отборите се наблюдават едни други още отпреди въвеждането на бюджетния лимит. Откакто парите са ограничени обаче, бдителността е още по-висока. Матия Биното от Ферари например отпреди началото на сезона призоваваше федерацията да следи харчовете. В Скудерията и в Мерцедес са на мнение, че $5 млн. могат да доведат до подобрение в скоростта до 0,5 сек. Когато се заговори, че в Ред Бул подготвят олекотено шаси за последните надпревари от сезон 2022, от Бракли заявиха, че това би струвало около $2 млн. Биното използва случая отново да попита дали ФИА след разходите. В Маранело са се отказали от нов под за финалните надпревари от сезон, защото „няма повече пари“. Последните средства за развитие били вложени в дребни новости, които ще се появят в Остин, Тексас.

И във Ферари, и в Мерцедес мислят, че от Ред Бул са прехвърлили бюджетните ограничения и тази година. От Скудерията биха могли да претендират, че в Милтън Кийнс са вложили повече средства в развитието на RB18 за тази година

„Това би обяснило силния старт на Ред Бул този сезон, въпреки че се твърдеше, че те последни са прехвърлили изцяло усилията си (към новата кола)“, се казва в публикацията на немското издание.

Основание за съмненията на Мерцедес и Ферари пък е фактът, че и двата отбора са наясно с производствените цени на отделните компоненти. Следейки както своето развитие, така и това на съперниците, те изчисляват поне приблизително колко харчат другите отбори. Затова и са убедени, че в Ред Бул няма как да са направили толкова промени по болидите си и да са спазили бюджетния лимит. От Милтън Кийнс опонират с твърдението, че съперниците им няма как да знаят какви материали използват и колко точно струва производството за компонентите им. Крайното решение кое нарушение какво е, дали ще има санкция и ако да, каква ще е тя остава на ФИА.