Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Рено искат премахването на петъчните тренировки

От Рено искат премахването на петъчните тренировки

26
0

Управляващият директор на Рено във Формула 1 Сирил Абитебул иска да бъдат премахнат петъчните свободни тренировки. Според французина новите собственици от Liberty Media трябва да разчупят формата на състезателния уикенд, който през годините не се е променил особено, с изключение на няколко кратки периода. Абитебул е наясно, че да се случи това ще отнеме време, в което да бъде анализирана ситуацията и да бъдат взети точните решения.

„В Liberty Media трябва да получат няколко месеца за анализ на положението в момента, преди да направят коментар по тази тема, каза Абитебул. – Като цяло обаче настоящият формат на състезателния уикенд се нуждае от промяна. Петъчните тренировки вече не играят никаква роля. Трябва да помислим върху това, защото има начини F1 да стане по-динамичен шампионат, без да харчим допълнително пари или да променяме структурата на отборите.”

Досегашният резервен пилот на Рено Сергей Сироткин по всяка вероятност ще запази позицията си и през новия сезон, въпреки напускането на доскорошния спортен директор на тима Фредерик Васьор. Това заяви шефът на компанията SMP, която подкрепя Сироткин – Борис Ротенберг. Руснакът се присъедини към тима в началото на 2016 г. и кара в няколко петъчни свободни тренировки. Именно Васьор заяви, че иска да запази Сироткин в тима и за 2017 г.

След напускането му обаче тръгнаха слухове, че руският пилот може да не остане в отбора, след като вече я няма подкрепата от ръководството. „Програмата на Сергей не се променя и всичко си остава същото, заяви Ротенберг. – Ще изложим програмата му за F1 през 2017 г. на отделна презентация. Сега трябва да се срещнем с новия шеф, за да сме сигурни, че нещата остават такива, каквито бяха договорени.”