Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Рено разкриха колко е било изоставането на двигателя спрямо лидерите

От Рено разкриха колко е било изоставането на двигателя спрямо лидерите

53
0
Сирил Абитебул
Ален Прост и Сирил Абитебул, снимка: Рено

Управляващият директор на Рено Сирил Абитебул разкри колко точно е било изоставането на двигателя на френския производител спрямо лидерите от Ферари и Мерцедес. И през 2018 г. агрегатите на Рено не бяха на нивото на най-добрите, за което често получаваха критики от Ред Бул. Затова в крайна сметка тимът на Дитрих Матешиц премина към моторите на Хонда на 2019 г.

„Не ни достигаха около 15 до 20 киловата мощност на двигателя (20-27 конски сили) в състезанията, които при определени условия можеха да бъдат наваксани от шасито на Ред Бул, каза Сирил пред немския Auto Motor und Sport. – Но в квалификациите нашият дефицит беше 40 киловата (53 к. с.), което е значително.

С двигател на Мерцедес или Ферари щяхме да сме 7-и в квалификацията в Абу Даби (Хюлкенберг и Сайнц се наредиха 10-и и 11-и). Това показва, че имаме по-добро шаси спрямо конкурентите в средата на колоната, но също така, че то не е било толкова добро, колкото на отборите в топ 3.“

Поради тази причина основният фокус на тима за следващата година ще бъде развитието на двигателя. „За 2019 г. не искам повече да казвам, че не ни достига много мощност в квалификацията, каза още Абитебул. – Няма причина да не намалим разликата спрямо Мерцедес и Ферари през зимата. По отношение на шасито, това ще отнеме повече време.“

Според него за 2019 г. не може да се очаква Рено да се конкурира с водещите 3 тима – Мерцедес, Ферари и Ред Бул, но целта е изоставането спрямо тях да бъде намалено значително – от около 1.5 сек на обиколка до около 0.7-0.8 сек.